Цвијановић: Постигнута сагласност са социјалним партнерима о изради буџета

25.11.2017 Актуелно

Цвијановићева је навела да је опредјељење Владе стабилно функционисање буџета и повећање запослености и јачање реалног сектора у Републици Српској.

„Влада је успјела да уважи готово све сугестије социјалних партнера“, рекла је Цвијановићева на конфенренцији за новинаре у Бањалуци након завршних консултација представника Владе и социјалних партнера.

Она је захвалила социјалним партнерима за допринос који су дали у изради стратешких докумената.

За борачке категорије у буџету за наредну годину 222 милиона КМ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће у наредној години борачке категорије у буџету имати на располагању 222 милиона КМ.

Цвијановићева је навела да је за породичне инвалиднине предвиђено 82,9 милиона КМ, за борачки додатак 56,6 милиона КМ, за накнаде за одликоване борце 2,9 милиона КМ, за личне инвалиднине 70 милиона КМ, док је за цивилне инвалиднине предвиђено 6,5 милиона КМ.

Она је на конфенренцији за новинаре након завршних консултација представника Владе и социјалних партнера, навела да је три милиона КМ планирано за једнократне помоћи за трошкове лијечење, једнократне помоћи социјално угроженим, дознаке за сахране, капиталне дознаке за стамбено збрињавање и друго.

Цвијановићева је истакла да ће средства за набавку ортопедских помагала бити планирана у буџету Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, те да ће одређен износ бити стављан на располагање корисницима уз могућност да сами бирају ова помагала.

„Договорили смо са социјалним партнерима да сви корисници који желе могу да наставе да обезбјеђују помагала преко Фонда здравственог осигурања. Ово је био стари захтјев, овај пут смо изашли у сусрет уз разумијевање свега онога на шта су се жалили ратни војни инвалиди“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, опредјељење Владе је и да ће основица за породичне и личне инвалиднине борачких категорија порасти за два одсто у складу са ранијим договором са овом категоријом.

„Да вас подсјетим да смо ми из године у годину обезбјеђивали раст основица за породичне и личне инвалиднине и да су се оне кретале, у зависности од године, од 1,6 до 5 одсто. До сада је то 14 одсто и са планираним овим повећањем од два одсто то ће представљати укупно повећање од 16,2 одсто“, објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је до сада, када је ријеч о породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, за програм стамбеног збрињавања издвојено 150 милиона КМ, те да ће са тим интервенцијама бити настављено.

„Разговарали смо са борачким категоријама и дошли смо до договора да, умјесто прављења неког другог великог програма јер за њим нема потребе, треба да дођемо до тачних података ко су најугроженији, који имају право на овај вид збрињавања али из неког разлога раније нису били укључени у овај програм“, рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је нагласила да ће у рјешавању ових проблема бити интервенисано са нивоа Владе.
Цвијановићева је као новину навела да ће од наредне године у буџету Републике Српске бити препознате и жртве тортуре којима ће, по усвајању релевантног законског рјешења, бити омогућени одређена права и накнаде.

„Наша намјера је да се јасно препозна позиција жена жртава рата што смо у договору и успјели обезбиједити“, рекла је Цвијановићева.

Архива