Цвијановић – Брнабић: Задржати посебан однос Српске и Србије

10.11.2017 Актуелно

 

„Захваљујем Влади Републике Српске што смо данас могли да их дочекамо у нашој Србији и одржимо 8. заједничку сједницу влада на чијој смо припреми дуго радили, јер она није само протоколарна већ веома конкретна, са конкретним пројектима и приједлозима на којима радимо и на којима ћемо радити убудуће“, истакла је Брнабићева на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Српске Жељком Цвијановић након заједничке сједнице двије владе.

Она је подсјетила да је последња заједничка сједница одржана 26. јула 2015. године, а да је жеља обје владе да се сједнице одржавају редовно и чешће.

„Желимо да задржимо посебан однос са Републиком Српском и веома је важно да Влада Србије стане иза тога. Наставићемо да подржавамо пројекте у Српској и то је високо на листи наших приоритета“, рекла је Брнабићева.

Она је посебно истакла потребу унапређења прекограничне сарадње и то да се искористе средства из фондова ЕУ да они не би пропали.

„То је нешто на чему ћемо покушати да имамо већи фокус у наредном периоду“, рекла је Брнабићева и изразила захвалност Влади Републике Српске на партнерству и сарадњи.

Захваливши на добродошлици, Цвијановићева је изразила задовољство данашњом сједницом влада Српске и Србије, јер је усвојено чак 30 закључака међу којима је издвојила Акциони план за развој Подриња.

Она је нагласила да је за подручје Подриња планирана сарадња у области туризма, инфраструктуре, саобраћаја, привреде, водопривреде и шумарства и енергетике, те оцијенила да нови акциони план за развој тог програма има огроман значај, посебно када се разматра са аспекта око 30 општина које су укључене у овај велики пројекат.

„Изузетно сам срећна што се наставља сарадња и унапређује у различитим областима“, рекла је Цвијановићева и додала да ће нови усвојени акциони план за Подриње бити важан за реализацију неколико стратешких пројеката.

Цвијановићева је истакла да то представља развојну шансу и за Српску и за Србију.

Она је нагласила да је сигурна да ће сарадња Србије и Српске наставити да функционише у разним областима, а да ће енергетски комитет отворити нови простор и могућност за сарадњу у будућем периоду.

Цвијановићева је навела да без обзира на то што двије године није било заједничке сједнице двије владе због одређених околности, комуникација никада није прекинута, те изразила наду да ће наредна сједница бити одржана у Републици Српској.

Она је додала да је Република Српска охрабрена иницијативом предсједника Србије Александра Вучића и премијера Ане Брнабић да се мобилише добра воља и пословна иницијатива привредника и људи из Србије да се покрену конкретне привредне активности и отворе одређени производни капацитети на територији Српске.

„Сматрамо да је то најбољи начин да се покаже колико једни другима значимо и да ће наша сарадња наставити да функционише“, додала је Цвијановићева.

Она је исказала захвалност Србији што је у протеклом периоду пружила конкретну финансијску подршку општинама у Српској, али и у ФБиХ гдје живе Срби.

Након сједнице влада потписана су четири заједничка меморандума.

Свечано је потписан Меморандум двије владе о сарадњи у области ваздухопловства, који је потписао министар МУП-а Српске Драган Лукач и министар одбране Србије Александар Вулин.

Потписан је и Споразум о сарадњи у областима инфраструктуре квалитета, између министара за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златана Клокића и министарства привреде Србије Горан Кнежевић.

Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске за период 2017-2021. године потписали су министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја потписали су министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Архива