Cтpaнци задали смртни ударац БиХ урушaвaњeм уставнoг пореткa

20.11.2017 Актуелно

 

„БиХ је вануставна земља, јер је оно што пише у Уставу на нивоу БиХ постављено отимањем надлежности од Републике Српске“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

 Додик је нагласио да је Анекс четири Дејтонског споразума – Устав БиХ, једно сасвим друго стање у односу на оно што је реално.

Коментаришући тврдње бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да Србија и Хрватска нису гаранти него само потписници Дејтонског споразума, Додик је нагласио да је Изетбеговић тиме поново повриједио Србију.

„То говори о њему и његовој намјери да унесе што је могуће више дестабилизације у БиХ и регион, вјерујући да би могао да призове нови мећународни интервенционизам, који би се бавио питањима која би он ставио на дневни ред“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је озбиљан политички противник Бакира Изебеговића, као и оштар противник политике његовог оца.

„Он је једна политичка олупина која се насукала и разбила идеологију исламског фанатизма, исламске државе, која је урушена у Сирији. Овакве изјаве Бакира Изетбеговића су изјаве добродошлице за оне који се враћају из Сирије, да не одустану од идеје да је овдје могућ неки рат“, истакао је Додик.

Он је поручио да Република Српска претходних година није сједила, већ да је оспособила свој безбједносни систем, без обзира на напоре и противљена који су долазили и од међународних фактора.

„Реформисали смо и опремали полицију и спремни смо да бранимо Републику Српску. Никога нећемо напасти, не желимо никога да дирамо, али не желимо да ико оспорава наша политичкиа права нити да напада Републику Српску“, рекао је Додик.

Додик је Изетбеговићу поручио да „сједи с миром и пребира своје успјехе и неуспјехе“.

„Што се тиче Републике Српске, он одавно о њој ништа не одлучује нити јој било шта може“, истакао је Додик.

Архива