БиХ живи у условима написаног устава

04.11.2017 Актуелно

 

Додик је навео да је на дјелу злоупотреба институција, те приписивање надлежности које одређене институције немају, као што је то случај са Уставним судом БиХ.

„Анекс 4 Дејтонског споразума директно је у себе укључио одреднице које се могу наћи у Уставу САД, а једна од тих одредница говори да само изричито дата овлаштења БиХ овим уставом представљју надлежност, док све остало припада ентитетима што је у пракси значајно промијењено интервенционизмом међународне заједнице“, истакао је Додик у обраћању на научном скупу на бањалучком Правном факултету.

Додик је нагласио да је међународна заједница ушла у уставну и законодавну материју, те да су бонска овлаштења, којима су се покушали мијењати устави ентитета и БиХ, подвала.

Према његовим ријечима, та подвала подразумијева да бонска овлаштења никоме нису дала право да доноси законе, али их је високи представник овдје проглашао путем одлука.

Додик је нагласио да научни скуп „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“ треба да одговори како је могуће да буде одрживо оно што је радио неовлаштени и неизабарани странац, који није имао право да буде законодавац.

Он је напоменуо да је данашњи Устав Републике Српске резултат интервенције високог представника у уставну материју.

„Основни проблем у функционисању данашње БиХ огледа се у неовлаштеном преправљању и проширивању Дејтонског мировног споразума“, сматра предсједник Српске.

Он је подсјетио да је Дејтонски споразум – мировни споразум који мора да буде примјењиван у складу са бечком Конвенцијом о међународним уговорима.

Он је нагласио да је Република Српска спремна да проведе Дејтонски мировни споразум онако како је написан.

„Ми не прихватамо наметнута рјешења високог представника и ми ћемо наћи начина да се око тога боримо“, поручио је Додик.

Он је рекао да актуелна политика и власт у Републици Српској покушава да скрене пажњу на сва та питања.

Додик је рекао да БиХ према Дејтонском мировном споразуму има два министарства, а да их је данас 10, те је истакао да то није био резултат уставних активности у БиХ, већ напора и наметања међународне заједнице.

Он је подсјетио да у Уставу БиХ пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да стварни суверенитет у БиХ према том уставу припада Републици Српској и Федерацији БиХ.

„БиХ нема своју територију, јер територија припада Републици Српској и ФБиХ. БиХ има само границе што говори о томе да се тај оквир треба поштовати у сваком сегменту дјеловања и рада у оквиру БиХ“, каже Додик.

Архива