Више радити на превенцији и раном откривању карциномом дојке

25.10.2017 Актуелно

 

Предсједник Актива жена СП-а Милка Гламочић је поводом 24. октобра, Међународног дана борбе против рака дојке, истакла да се трибином жели дати подршка свим женама обољелим од ове болести.

„Значај превентивних прегледа је велики и то је најбољи начин да се болест правовремено открије и повећа степен излијечености“, рекла је Гламочићева новинарима уочи трибине.

Предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић навела је да је циљ трибине порука да никада није доста говорити о превенцији и проблемима жена које болују од рака дојке.

„Желимо да и на овај начин утичемо на смањење броја жена које болују од карцинома дојке“, поручила је Тешановићева.

Предсједник Организације жена ДНС-а Слађана Илић истакла је да ће ова странка подржавати све иницијативе које утичу на смањење броја жена које болују од карцинома дојке.

Начелник Одјељења онкологије на Универзитетском клиничком центру Српске Зденка Гојковић рекла је да је добро што се ова врста карцинома може рано открити и лијечити.

„Овакве трибине подижу свијест жена о карциному и едукују их о значају раног откривања ове болести, самопрегледима дојки, и о могућим дијагностичким процедурама“, навела је Гојковићева, која је била један од предавача на трибини.

Она је додала да су важни и такозвани скрининг програми, односно мамографска и рендгенска снимања дојки, која треба радити редовно, сваке двије године.

„Тако се врло рано могу открити и промјене које, практично, нису карцином, већ нешто што се оперативно и у потпуности може излијечити“, напоменула је Гојковићева.

Она је подсјетила да су и медији дали велику подршку превенцији ове болести, па се данас свијест жена о карциному дојке, у односу на ранији период, драстично промијенила у позитивном смислу.

Гојковићева је изразила наду да ће у наредним годинама поново бити покренути скрининг програми на нивоу Српске, у којима ће жене добијати позиве да дођу на снимање дојки.

Учесницима трибине, одржане у вијећници Културног центра Бански двор, обратила се и предсједник Савеза жена обољелих од карцинома дојке „Искра“ Азра Икаловић.

Архива