Вардиште је правац предвиђен Tранспортном стратегијом

20.10.2017 Актуелно

„То је позиоционирана и одређена траса која представља наш интерес и која није напамет нацртана, већ постоје одређене анализе зашто је то потребно“, рекла је Цвијановићева, додајући да дефинитиван избор дјела трасе кроз БиХ не чини правац Бијељина – Брчко – Тузла.

Она је навела да се јављају многе идеје када је ријеч о траси до Сарајева, као и да постоји могућност да се разговара о неколико праваца који би били прављени комбинацијом различитих средстава.

„О томе се понешто разговарало на нивоу ентитетских влада, али ту причу треба уозбиљити“, нагласила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Говорећи о подршци Турске овом пројекту, она је подсјетила да је било постављено питање Турској на шта се та подршка односи, а да је услиједио одговор у смислу „када одговорите која је траса у питању, рећи ћемо која је то подршка“.

Она је оцијенила да је то мало неозбиљно постављно, те да очекује да се о свим стварима у вези са овом трасом разговара озбиљно.

„Наш интерес је да се граде путеви, ауто-путеви, брзе цесте и ми имамо наше приоритете, и по питању спајања аутопута Бањалука – Добој, и да идемо даље према Србији, а такође нам је интерес да идемо од Источног Сарејава према Вардишту. У интересу нам је да се раде добри пројекти и покривамо што је могуће више територије“, истакла је Цвијановићева.

Говорећи о изградњи моста на Сави код Градишке, премијер Српске је истакла да је по том питању на потезу Хрватска.

„Дувају неки нови вјеторви, али им не треба вјеровати док ствари не постану конкретније. То је питање којим смо се бавили много година и много смо труда уложили“, навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се разговарало са људима из различитих састава хрватске Владе, са људима из ЕУ, и имали обећање да ће, најдаље до 2013. када Хрватска уђе у ЕУ, почети са конкретним радњама у вези са изградњом моста.

Цвијановићева је додала да се у свему тома појавило и неколико непринципјелних ствари – као прво није се до крај довела ствар са Хрватском, а затим је ЕУ дозволила да тај пројекат буде „на чекању“.

„Дошли смо у неку нову фазу. И ми смо на неки начин то испроблематизовали и желимо да кажемо јасно и ЕУ да уколико стварно мисле да овај дио треба да буде интегрисан, ми тражимо да имамо тај мост, јер је он потребан нашим грађанима и нашој привреди. Одређена средства јесу издвојена и сад су на потезу хрватске власти“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о предузећу „Жељезнице Републике Српске“, она је нагласила да су се усвајањем одређених закона у Народној скупштини створиле законске претпоставке за провођење реструктурисања тог система у договору са Свјетском банком.

„Наш циљ је да “Жељезнице“ постану функционално и оперативно предузеће које може одговорити потребама, а из којег се морају ријешити проблеми који су тамо нагомилани као што су дуговања“, рекла је Цвијановићева и додала да је циљ да се ово јавно предузеће ојача и припреми за нове изазове.

Архива