Отворена дионица аутопута Бањалука – Добој од Маховљана до Друговића

01.10.2017 Актуелно

На свечаној церемонији отварања обратили су се предсједник Народне скупштине Републиек Српске, предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић.

Отварању дионице ауто-пута присуствовали су премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и министри у владама Српске и Србије, народни посланици Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, локалних заједница, руководство предузећа „Аутопутеви Републике Српске“, званице из јавног и друштевног живота, те велики број грађана.

Новоизграђена дионица пуштена је у саобраћај и прије завршетка комплетне дионице од Бањалуке до Прњавора да би возачима било олакшано путовање на овој релацији, имајући у виду да ће избјећи вожњу магистралним путем преко превоја Тутњевац којим је кретање у зимским условима посебно проблематично.

Отварањем ове дионице у употребу се враћа и петља „Маховљани“, што ће смањити саобраћајне гужве у центру Лакташа.

Комплетна дионица од Бањалуке до Прњавора биће дуга око 35 километара.

Прошле године у саобраћај је пуштена дионица ауто-пута „9. јануар“ од Добоја до Прњавора у дужини од око 36 километара.

Директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић изјавио је раније Срни да уговорена вриједност за изградњу дионице Прњавор-Добој износи 180 милиона евра, а од Прњавора до Маховљана 158 милиона евра.

„На прољеће наредне године требало би да у потпуности завршимо изградњу аутопута `9. јануар`, што би било од огромног значаја за Републику Српску. Радове изводимо планираном динамиком, без било каквих проблема“, додао је Топић.

Архива