У суботу са парламентарцима о раду Суда и Тужилаштва БиХ

12.10.2017 Актуелно

 

Истичући да је недопустива ослобађајућа пресуда Суда БиХ ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Орићу и да се преко оваквог рада Суда и Тужилаштва БиХ не може прећи, Додик је рекао новинарима на Палама да се сви у Републици Српској морају окупити у вези са овим питањем.

„Дуго времена упозоравамо да је то ван Устава и да је то била само политичка воља странаца да наметну Суд и Тужилаштво. Свакоме је сада јасно, био он Србин или не, да се хтјело пресуђивати Србима, а оне који су учинили зло Србима остављати невиним, као што је у овом случају“, рекао је Додик.

Наводећи да Суд и Тужилаштво БиХ као неуставне институције не могу имати подршку Републике Српске, Додик је подсјетио да је као предсједник Српске, али и као лидер СНСД-а, позвао Србе који раде у овим институцијама да их напусте.

„Намјеравам да сваком од њих појединачно пошаљем писмо и образложим зашто је то важно. Да им укажем на то да смо спремни као Република да им обезбиједимо радни ангажман и да им током трајања мандата, у оквиру одређеног института који ће бити формиран у Републици Српској, исплаћујемо исте плате које су тамо имали“, објаснио је Додик.

Он је нагласио да је у Републици Српској потребно политичко јединство да би се, због будућности, одбацили Суд и Тужилаштво и креирао неки други договор.

Предсједник Српске рекао је да није против тога да се у оквиру неког другог рјешења задрже Суд и Тужилаштво БиХ, али дефинисани на другачијим основама од постојећих.

„У сваком случају, сам избор судија и тужилаца је потпуно споран, начин на који се бирају – сами себе кроз Високи судски и тужилачки савјет, то нема нигдје у свијету“, рекао је Додик, наводећи да свугдје у свијету тај избор врше предсједник, парламент или влада, а само у БиХ једна неформална група људи која нема никакву одговорност за то.

Све ово, према Додиковим ријечима, треба ставити на сто.

„Мој приједлог је да се обустави рад Суда и Тужилаштва БиХ док се не донесе ново законско рјешење које би ишло за тим да се они лоцирају искључиво на надлежности у вези са БиХ и да немају надлежности над ентитетима. Ако то не договоримо, за то сам да се блокира комплетан рад у БиХ и да се ништа не дешава док се то не заврши“, рекао је Додик.

Архива