Српска биљежи напредак упркос разним опструкцијама и сценаријима

20.10.2017 Актуелно

 

„У економском смислу биљежимо напредак, идемо узлазном путањом и то је нешто што треба поздравити. Иза нас су тешке године са пуно економских и финансијских изазова, али је битно да постижемо стабилност и да се отварају неке перспективе за будући период“, рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је истакла да је финансијска ситуација данас неупоредиво боља него што је то био случај прошле године у ово доба, нема посебних дуговања према буџетским корисницима и превазиђено је оно што је било најгоре и најтеже.

„Задатак институција је да дјелују у функцији грађана и апсолутно могу да осудим понашање опозиције јер раде управо супротно и настоје да блокирају те институције и да их учине непродуктивним са аспекта потреба које оне имају према грађанима“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Нагласивши да је то што ради опозиција на граници циркуса и лакрдије, Цвијановићева је рекла да су и многи грађани управо тако прокоментарисали њихово понашање у Народној скупштини, уз наводе да их нису бирали да звижде у парламенту, већ да утичу на доношење што бољих прописа и закона који ће бити у функцији интереса становништва у Српској.

„Апсурд је у томе што су они само на пола опозиција, јер учествују у власти на нивоу БиХ. Оно што је било евидентно у три године њиховог владања јесте да су урадили све што је било у њиховој моћи, а било је много тога. Зауставили су доток новца Републици Српској због чега смо остали ускраћени за функционални аранжман са ММФ-ом што значи да нисмо повукли 150 милиона КМ који бу учинили Буџет далеко стабилнијим, а ријеч је о ‘јефтином’ новцу, са каматном стопом од један одсто“, појаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је БиХ добила изуетно повољне услове и рок, те да је ријеч о најбоље испреговараном аранжману са ММФ-ом у односу на регион, али је тај аранжман опозиција блокирала на нивоу БиХ.

„Блокирали су доношење закона о акцизама са бошњачком компонентом у Сарајеву, са којима су синхронизовани, и тако су изостала средста која су требала да буду повучена из Европске банке за обнову и развој која би омогућила додатну изградњу путева и ауто-путева што би значило да се наша грађевинска оператива креће и биљежи напредак, као и друге услужне дјелатности“, нагласила је премијер Српске.

Она је додала да су и програми Свјетске банке који су, такође, због блокаде коју су на нивоу БиХ проводиле и проводе СДС, ПДП и НДП са партнерима из Федерације БиХ, остали на чекању, као и ратификација веома важних програма као што су подршке запошљавању кроз које би се рефундирали трошкови за уплаћене порезе и доприносе послодавцима за свако ново запошљавање.

„Опозиција стално нешто прича о банкарском сектору, а када се створи могућност да се повуку одређена средства и да се санирају неки проблеми, они то блокирају на нивоу БиХ или одуговлаче ратификацију“, додала је Цвијановићева.

Она је навела да су зауставили и програм Свјетске банке који се односи на директну буџетску подршку за развојне пројекте Републике Српске.

„Треба узети у обзир да смо због тих блокада остали ускраћени за 150 милиона КМ ММФ-а, 80 милиона КМ ЕБРД-а и око 160 милиона КМ по основу три пројекта Свјетске банке и да су у питању огромни новци који би значили сасвим другу динамику у Републици Српској. Управо је то та деструктивна опозиција наумила и успјела да на одређени начин заустави и при томе нису стали на томе“, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је опозиција одлучила да фокус проблема пребаци у Републику Српску, иако је она апсолутно функционална.

„Очито имамо ситуацију да се у Федерацији између партнера тешко постижу било какви договори, да Влада има проблема око усвајања одређених ствари, да се парламент састаје рјеђе и да мање продуктивно ради у односу на Народну скупштину Српске, али то за опозицију није проблем“, каже Цвијановићева.

Она је истакла да су у БиХ ствари у тоталном расулу, јер су на власти партије које нису у стању да проведу било какве реформе и усмјерене су само на деструктивно понашање против Републике Српске.

„ПДП, СДС и НДП са већим дијелом СДА циљано раде на томе да се осујете интереси Републике Српске и да се умањи њен капацитет, али упркос свему томе успјели смо да биљежимо резултате и немамо намјеру да жртвујемо своју политичку, институционалну и економску стабилност“, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је опозиција својим звиждаљкама у парламенту рекла највише о себи, те да се грдно варају ако мисле да се то грађанима свиђа.

„Тамо има озбиљних људи са озбиљним каријерама и тешко ми је замислити да се они могу вратити својим кућама и породицама, а да их баш нимало није стид због тога што су узели пиштаљку и нису знали ништа друго да раде него да тамо звижде“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да се могло видјети да су неки у томе уживали, али и да је некима, који су нешто постигли у животу, било неугодно.

„Али, то је њихова ствар. Оно што је битно јесте да нас неће осујетити у нашем раду и да постоји јасно видљива, манифестована парламентарна већина у Народној скупштини састављена од посланика који желе да раде, да доносе прописе и који желе да траже рјешења на линији потреба Републике Српске“, поручила је Цвијановићева.

Архива