Срби не смију пропустити ниједан тренутак да обезбиједе свој статус

05.10.2017 Актуелно

 

„Данас постоји свијест и у Србији и у Српској да смо били експеримент и да су се други играли са нашим судбинама, историјом, отимали територије и проглашавали их државом. Ништа нас нису питали, али су нас оптуживали за разне ствари, бомбардовали нас, бацали осиромашени уранијум…“, истакао је Додик.

На питање новинара да прокоментарише процјене историчара да ће наредна година бити кључна и за Српску и Србију, а да ће Срби бити „главна мета“, Додик је новинарима у Зворнику рекао да те тврдње вјероватно имају упориште у томе што виде да је „Европа заморена, нема снагу коју је имала прије неког времена, да ЕУ има властитих проблема које не може да ријеши и питање је колико ће у будућности уопште бити кредибилна да успоставља правила која важе за овај простор“.

„Да ли данас постоји ЕУ када у њој није Енглеска или када се распада једна од њених чланица? То говорим да би ми овдје, с обзиром на то да смо склони да пропуштамо историјске тренутке, били свјесни да не смијемо пропустити ниједан тренутак који ће нас приближити томе да обезбиједимо наш статус онако како ми желимо“, истакао је предсједник Српске.

Подсјетивши да САД и њен предсједник Доналд Трамп поручују да се неће мијешати у унутрашње ствари других земаља, Додик је рекао да све то није довољно да се буде авантуриста.

„Ми морамо да водимо рачуна да се очува мир и стабилност и да наш интерес остваримо политичким средствима“, нагласио је Додик.

Упитан да прокоментарише тужбу за клевету коју су, како су објавили поједини медији, против њега поднијели чланови породице Изетбеговић због изјаве да је Алија Изетбеговић био члан „Ханџар дивизије“, Додик је рекао да је он само поновио оно што су многи рекли прије њега.

„Постоје разни историјски подаци, али и свједоци који су прије мене говорили да је Алија Изетбеговић био припадник Ханџар дивизије, а о томе је чак писао и угледни ‘Њујорк тајмс’, па Изетбеговић није тужио тај лист. У недостатку силних ствари које су гурали против мене у Тужилаштву, сад им је очигледно остало још само то“, рекао је Додик.

Он је додао да то само говори да треба заиста изучити и видјети шта је од тога истина и чињеница, а на њима је да одлуче хоће ли то да чине или не.

Архива