Спријечити узурпацију и продају земљишта на међуентитетској граници

15.10.2017 Актуелно

Додик је новинарима рекао да је Република Српска предала за потребе општине једну локацију на овом подручју, али да је начелник општине Бојо Гашановић из СДС-а продао то земљиште, како је чуо данас, свом страначком колеги Дарку Бабаљу, делегату у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Додик је рекао да ће тражити одговорност од оних који су учествовали у оваквој продаји.

„Сваки инвеститор је добродошао, али то није у питању. Овдје се ради о специфичном начину како се дешава та узупација и продаја“, рекао је Додик.
За начелника општине Источни Стари Град, Додик је рекао да је ријеч о човјеку који је злоупотријебио и манипулисао једним малим бројем људи ради продаје земље.

„Ова локална заједница и начелник уопште не сарађују са републичким органима и институцијама“, рекао је Додик и додао да из општине Источни Стари Град није стигао ниједан захтјев или план који би био усмјерен на развој ове локалне заједнице.

Истичући да је данас чуо да се људи исељавају из ове општине, Додик је рекао да је за Републику Српску од суштинске важности да се становништво охрабри да остане да живи на овом подручју.

Он је рекао да су републичке институције спремне да са људима из локалне заједнице, онима који то хоће, креирају неколико развојних пројеката који би значили дугорочно побољшање стандарда, који се односе прије свега на водоснабдијевање, путну инфраструктуру, школе и вртиће.

„Република то може да уради, а ми овдје нисмо имали ниједан захтјев“, закључио је Додик.
Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао да је данас Источни Стари Град посјетио на позив Општинског одбора СНСД-а, јер никада није добио позив локалних власти.

Предсједник Српске изразио је спремност да се одазове евентуалном позиву локалних власти, истичући да би им том приликом све ово рекао у лице.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Источно Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да предсједник Српске и Влада Републике Српске недвосмислено подржавају Источни Стари Град, али да ни у ком случају ова локална заједница не може бити отуђена од Републике Српске.

„Потези које руководство Источног Старог Града вуче не могу бити на штету Републике Српске и властитог народа“, рекао је Ћосић у изјави медијима.

Он је истакао да посљедице потеза локалних власти могу бити опасне и по територију и по народ, јер је ријеч о подручју уз међуентитетску границу са ФБиХ.

Предсједник ОО Источни Стари Град Дубравка Драгаш рекла је да је на састанку са Додиком разговарано о могућностима поништавања уговора о продаји земље уз ентитетску границу и спречавања узурпације и продаје земље у будућности, прије свега арапским инвеститорима.

Састанку су присуствовали и директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић и правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.

Архива