Кошарац: Опозиција тражи референдум јер очекује међународне санкције

15.10.2017 Актуелно

 

Кошарац, који је и предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, оцијенио је да СДС, ПДП и НДП није брига за спровођење одлуке Народне скупштине Републике Српске и Закона о референдуму, баш као што их се не тичу срамне пресуде Суда БиХ против интереса породица српских жртава које траже правду.

„Они траже провођење референдума о Суду и Тужилаштву БиХ јер желе да међународни званичници забране свако инострано инвестирање у Републику Српску, а највише од свега би хтјели видјети нове међународне санкције за предсједника Републике Српске Милорада Додика“, рекао је Кошарац Срни.

Он сматра да такво понашање и дјеловање СДС-а, ПДП-а и НДП-а не представља никакво изненађење, имајући у виду чињеницу да су те партије у посљедње три године, вршећи власт у заједничким институцијама у Сарајеву, чиниле све што могу да политички и економски ослабе Републику Српску.

„За оне који кажу – што горе у Републици Српској, то боље по нас и наше интересе – нисмо ни очекивали да се одазову позиву предсједника Републике Српске и да са представницима бораца, породица погинулих и несталих и логораша донесу јединствени став о скандалозној ослобађајућој пресуди Насеру Орићу и другим сличним негативним и неприхватљивим праксама у раду Тужилаштва и Суда БиХ“, нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, посебан проблем представља понашање СДС-а, политичке партије која се одрекла свог политичког насљеђа и својих оснивача.

„Они данас причају вицеве о Радовану Караџићу и Ратку Младићу, одбијају да смијене Шефика Џаферовића и пуштају да у Парламенту БиХ прође извјештај о раду оваквог Тужилаштва БиХ. Зато данас само СДА и Бакир Изетбеговић немају проблема са политиком СДС-а“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да су представници „такозваног Савеза за промјене или за примјену Бакирове политике“ у значајном броју градова и општина у Републици Српској бојкотовали прошлогодишњи референдум о 9. јануару, Дану Републике Српске, што може да носи одређене ризике приликом спровођења референдума о било ком другом питању.

„Референдум је празник демократије у свакој држави. Нама не треба референдум подјела, већ референдум јединства и зато смо позвали представнике опозиције да подрже и позову своје бираче да изађу на референдум о неуставном Суду и Тужилаштву БиХ у којима нема правде за Србе“, закључио је Кошарац.

Архива