Опредјељеност Владе да ријеши проблем заобилазнице у општини Брод

31.10.2017 Актуелно

Цвијановићева је новинарима изјавила да се чекало да за тај пројекат буду дозначена средства из различитих извора. 

„Ово је пројекат који више не може чекати и чврсто сам обећала начелнику да ће имати статус стратешког са аспекта Владе и да идемо да то реализујемо“, рекла је Цвијановићева након разговара са начелником Брода Илијом Јовичићем и општинским руководством. 

Говорећи о пројектима реконструкције и ревитализације водовода и канализације, премијер Српске је навела да ће се ићи у другу фазу, како би то било реализовано до краја. 

Она је додала да Влада разумије колико је то питање битно за ову и друге локалне заједнице у Српској, јер се поменути пројекат успјешно реализује у више од 30 општина. 

Премијер Српске је поручила да је Брод имао и имаће подршку Владе у наредном периоду, те изразила задовољство што се општински буџет „поправља“, с обзиром на некадашње финансијске проблеме, узроковане економском кризом. 

„Посебно је важно што сада имате интерес и конкретну реализацију неколико инвестиционих пројеката, који се односе на стране улагаче. Имате исказане интересе улагача из Италије, Њемачке, Аустрије, Холандије и других земаља, који су овдје почели активност на отварању одређених погона“, рекла је Цвијановићева и додала да би се у овим погонима могло запошљавати од 20 до 50 радника по предузећу. 

Она је поручила да ће Влада дати подршку у запошљавању и самозапошљавању осјетљивих категорија, чиме ће општина попримити сасвим нову атмосферу. 

Цвијановићева је подсјетила да је у Броду реконструисано неколико школа. 

„Морамо у неколико сеоских школа видјети шта се може урадити да би се поправило стање“, рекла је Цвијановићева. 

Начелник Брода Илија Јовичић нагласио је да је за општину приоритетно рјешавање проблема саобраћајног колапса, изазваног тиме што путеви нису пројектовани за постојећи транзит возила. 

Он је рекао да би изградња обилазнице, која кошта близу три милиона КМ, уз подршку Владе могла почети крајем ове или почетком идуће године. 

Јовичић је рекао да је Брод од укупно инвестираних девет милиона КМ за реконструкцију водовода и канализације, уз подршку Владе и ЕБРД-а реализовао око два милиона КМ. 

„Идемо у другу фазу. Брод треба да ријеши овај и низ других проблема. Долазак премијера нам много значи с обзиром да Влада истински и према могућностима помаже општину, што је створило солидне претпоставке за развој Брода“, рекао је Јовичић. 

Он је изразио задовољство данас потписаним протоколом о сарадњи Српске и Хрватске на реализацији пројекта „Снабдијевање природним гасом крајњег купца -Рафинерија нафте Брод“. 

„Задовољан сам што се ова рафинерија модернизује и што у њој ради хиљаду становника“, поручио је Јовичић. 

Разговорима премијера Српске и руководства општине Брод присуствовали су потпредсједник Српске Јосип Јерковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш.

Архива