Pазговори власти на свим нивоима можда добра идеја

08.10.2017 Актуелно

 

Коментаришући изјаву министра иностраних послова БиХ Игора Црнадка да се БиХ данас налази на критичној тачки европског пута, те да је вријеме за заједничку сједницу Савјета министара БиХ и влада Републике Српске и Федерације БиХ, Додик је новинарима рекао да су се „они сви скупа преиграли“, те да би можда било вријеме да се на неки начин покуша нешто радити заједно.

„Нама то не смета. Мислим да су акције које су показали највише штетиле њиховој политичкој снази. Народ је препознао да је њихова политика на нивоу БиХ била издајничка и у том погледу, уколико је то понуда да се покуша, ја то прихватам увијек“, рекао је Додик и додао да од тога не бјежи ни СНСД, ни он лично као предсједник партије.

Додик је рекао да су недопустиве ствари урађене на нивоу БиХ у вези са стратегијом око саобраћаја и комуникација, гдје се покушавају увести неки нови термини државних путева.

„То је очигледан доказ управо таквих неопрезних активности. Када нешто неопрезно пропустите, касније се не можете правдати већ морате да објасните зашто сте издали основне циљеве које Српска има у БиХ“, рекао је Додик.

Он је рекао да је отворен за заједничке разговоре са представницима власти на нивоу БиХ који долазе и из опозиције Српске, али не у институцијама БиХ.

„Ако је разговор између српских представника, онда се то може обавити у институцијама Српске. Ако то њима одговора онда смо спремни да разговарамо у бањалучком Банском двору, Градској управи Бањалуке и гдје год они хоће“, рекао је Додик.

Додик је рекао да нема ништа против онога што опозиција ради на политичком плану и подсјетио да је прича о полицији основна ствар која је остала након нереда који су правили у Народној скупштини.

„Полиција није дошла код њих, већ је стајала у ходнику и они су дошли до полиције да изазову неред и ексцес. Полиција није ишла у скупштинску салу гдје су реметили ред. То је истина“, оцијенио је Додик.

Он је назвао оправданим присуство полиције у Народној скупштини јер су људи тамо хтјели деструкцију, због чега су се премјестили у другу скупштинску салу.

„Наравно, у ходнику је била полиција и никога није било од опозиције када је полиција ту стала, већ су они /опозиција/ дошли да провоцирају. Полиција је радила часно и поштено свој посао и стојим иза тога. Ако фали одговор на питање ко је позвао полицију, ево ја кажем да стојим иза тога и да је то у реду па нека се сада са мном обрачунавају“, рекао је Додик.

Он је рекао да ће и други пут бити исто па нека /опозиција/ прича шта хоће.

Додик је неумјесним оцијенио поређење /почасног предсједника ПДП-а Младена/ Иванића о дешавањима у Народној скупштини и оним што се дешавало у Скупштини Србије када је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини држала говор.

„Тамо је сједница радила. Није прекинута“, рекао је Додик.

Архива