Oпозициa није смjeлa да учeствyje y дoношењу Резолуцијe

20.10.2017 Актуелно

„То је један политички документ који треба да покаже стање или однос према неком важном питању. За мене је сасвим у реду што је Народна скупштина заузела такве ставове“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је опозиција одлучила да опструише или да не учествује у доношењу ове резолуције иако су раније сами говорили да у вези са тим питањем треба искључиво заузети став као и Србија.

„А онда када су дошли на терен да могу тако нешто да изгласају, одлучили су да то опструишу и да у томе не учествују. Мислим да су ове звиждаљке у парламенту управо и биле начин да се осујети, између осталог, и доношење овог документа“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је навела да опозиција покушава да проблематизује много ствари да би, на неки начин, сакрили чињеницу да они нису били у парламенту и да су настојали да зауставе његов рад да не би била донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

„Овдје је суштина да је заузет политички став, а да СДС, НДП и ПДП нису смјели у томе да учествују, иако су, као политичке партије безброј пута од свих њихових лидера, укључујући и господина /Младена/ Иванића па све наниже, објашњавали како ми треба да имамо исти став какав има и Србија“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да опозиција не смије да „дигне руку“ за овај документ, не због тога да ли су сагласни или не са његовим садржајем, већ зато што то од њих очекују њихови политички партнери у Сарајеву и међународна заједница.

„Они су инструисани да на све могуће начине покушају да осујете одржавање Скупштине да се, између осталог, не би донио овај документ. То су инструкције које они имају и понашали су се у складу са тим“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је понашање опозиције, која је политички изборни губитник, дио пројектованог плана који се односи на склањање власти из Српске и на концепт у којем Српска треба да се утопи у БиХ на начин да су мјеродавне само одлуке које се донесу на нивоу Сарајева.

Премијер Српске је оцијенила да су представници опозиције, који су власт на нивоу БиХ, свих ових година минимизирали улогу институција Српске, настојали да их заобиђу и блокирају средства која треба да дођу у институције Српске.

Она је констатовала да није нормално да министри у Савјету министара из Републике Српске уопште не комуницирају са Владом Српске, што се дешава први пут од када Српска постоји иако је и раније било различитих политичких опција на различитим нивоима власти.

„Они су схватили и још једну чињеницу а то је да су избори на помолу, да су три године правили тешке грешке у Сарајеву, да су грађани свјесни тих грешака и одлучили су да фокус неког нереда пребаце из Сарајева у Бањалуку и у Народну скупштину. Свјесни су и чињенице да они и за сљедеће изборе, у политичком смислу, стоје на врло мршавим и танким ногама због свих тих ствари које су правили претходне три године“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да се у оквиру партија које чине Савез за промјене дешавају разни процеси, да овај савез чине политички лидери којима се осипа структура, затим они који немају никакву структуру али су добили посланички мандат на туђим листама, као и они који су представљали неку политичку снагу али се осипају, попут СДС-а.

Цвијановићева је нагласила да се не може градити политика тако што ће се искључиво нападати противник, као што то ради опозиција која у Сарајеву ништа није урадила у корист грађана Републике Српске.

„Па нису вас зато грађани бирали и послали у Сарајево. Нису вас послали тамо да се ви из Сарајева обрачунавате са Републиком Српском, да блокирате средства за Српску, да блокирате рад Народне скупштине“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала како то да представници Савеза за промјене не блокирају рад Парламентарне скупштине БиХ и не укажу на неактивност институција на нивоу БиХ, попут Савјета министара и парламента у којем пролазе акти само који су против Српске.

„Причају нам приче како је Савјет министара функционалан, а нису успијели да утврде ни три закона и пошаљу их у парламент. Причају нам о парламенту који, као има неку своју улогу на нивоу БиХ. Па то је парламент у којем имате само деструкцију. Тамо пролазе ствари само ако су уперене против Републике Српске, зато што, нажалост, имате на истој политичкој линији људе из политичког Сарајева и ове људе из Републике Српске који горе, нажалост, врше власт“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила увјерење да народ не подржава понашање опозиције, јер народ у Српској зна да је Република Српска веома важна да би се било ко играо са њеним институцијама и блокирао њихов рад.

Архива