Oпозиција не мора ни долазити на сједнице парламентa

18.10.2017 Актуелно

 

„Они /опозиција/ су сами себе распустили, што се њих тиче, не морају ни долазити, како год хоће“, рекао је Додик новинарима у Модричи одговарајући на питање како коментарише позив који му је упутио лидер СДС-а Вукота Говедарица да распусти републички парламент.

Додик каже да је опозиција научила да им неко други ради посао и да зато тражи од њега да распусти скупштину.

„Молим ове из СДС-а да не мијењају Говедарицу, он је најбољи лидер за пропаст СДС-а. Ја ћу се успротивити ако покушају да га смијене“, додао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да опозиција не може диктирати политичку вољу већине, да то нема нигдје у свијету.

Он је нагласио да парламент Српске успјешно ради, да је синоћ одржана сједница, у складу са прописима донесене одлуке и закони, које ће он потписати и биће објављени у Службеном гласнику за седам-осам дана.

„Према томе, овај живот иде, без обзира што се њима чини да су то зауставили“, додао је Додик.

Додик је нагласио да опозиција нема подршку народа, да својим арогантним и глупим понашањем у Скупштини нису изазвали реакције, иако су вјеровали да ће се неко окупити испред парламента.

„Оно што је нама и овом друштву важно јесте да смо ноћас, у складу са општим политичким и друштвеним опредјељењем донијели Резолуцију о војној неутралности Републике Српске“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да су прије извјесног времена о потреби војне неутралности Српске, о томе да не треба да се сврстава у НАТО, говорили и Вукота Говедарица, Младен Иванић, Младен Босић и други политичари из опозиције, али да је разлика у томе што је сада донесен акт којим се Српска јасно опредјељује.

Предсједник Српске је оцијенио да тај акт, вјероватно, смета Босићу зато што зна да ће бити веома тешко да се издајничка политика СДС-а настави, јер ће морати додатно да објашњавају зашто су одбили акт Народне скупштине.

Према његовим ријечима, да су и хипотетички СДС и ПДП били у скупштини и гласали против или били уздржани, та резолуција би опет била усвојена.

„Да ли су они ту или нису, то уопште није важно, важно је да парламент има структуралну снагу и већину да доноси такве одлуке, то је вијест, није вијест њихове пиштаљке, баш је изгледало ружно, ја оно себи никада не би дозволио, а био сам и ја опозиција“, додао је Додик.

Додик је напоменуо да је парламент Српске, у складу са израженим социјалним одговорностима усвојио Закон о формирању Фонда солидарности за лијечење дјеце обољеле од тешких болести чије лијечење захтијева интервенцију из иностранства.

„Ово друштво је нашло снаге и структуре да направи један такав фонд. Шта Говедарица мисли о томе, они су најбоље показали, јер нису били ту да подрже тако нешто“, додао је Додик.

Коментаришући изјаве лидера НДП-а Драгана Чавића у вези са разрјешењем главног ревизора Душка Шњеготе, Додик је рекао да је невјероватно када неко своје личне фрустрације покушава да премјести на друштво, те подсјетио да Народна скупштина, као и сви парламенти у свијету, доноси одлуке тако што је за одлуку потребна већина.

„Парламент је тај који одлучује, Чавић је умислио да може да коментарише све живо, за њега је све незаконито. Он је незаконит, он малтретира јавност. Како је могуће да кад парламент има већину и донесе неку одлуку да каже да је незаконито“, упитао је Додик.

Додик је навео да је парламент разријешио главног ревизора којем је истекао мандат, те донио рјешење да неко руководи том установом.

„Пише у закону да је Скупштина овлаштена да доноси законе о ревизору, а нема права да доноси одлуку о именовању вршиоца дужности, то су апсурди“, рекао је Додик и дода да ће за неколико мјесеци када буде проведен конкурс бити изабран главни ревизор.

Архива