Oдлични односи у владајућој коалицији у Српској

25.10.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла новинарима да је коалициона Влада најважнији инструмент коалиционе политике, те да се тамо може видјети да ствари добро функционишу.

„Никада нисмо имали ниједну озбиљну кризу, иако смо неколико пута имали различито мишљење о неким стварима. То није ништа ново. У оквиру породица, мини-колектива, локалних заједница и било којих других средина сасвим је нормално и природно да људи имају различита мишљења. Али никада се нисмо суштински раздвајали, ни по једном битном питању“, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да коалиција СНСД-ДНС-СП може трајати у будућности, јер је добро истестирана и то много пута у задње двије деценије добре сарадње.

„Сигурна сам да ће тако остати у будућности и ми смо углавном имали заједничке кандидате /на изборима/. Мислим да смо сви у оквиру коалиције свјесни да је наша снага нешто што је покретачка машина цијеле Српске и да то нико неће жртвовати“, поручила је Цвијановићева.

На питање да ли су у Влади Српске планиране субвенције за електричну енергију, гријање и слично најугроженијим категоријама друштва, Цвијановићева, која је и премијер Српске, навела да ће се Влада бавити тим питањима.

Она је додала да је раније било опредијељење да то /субвенције/ „Електропривреда“ преузима на себе.

„Али се онда поставило питање одрживости таквих одлука и аката. Мислим да треба да узмемо у обзир да смо имали захтјеве и пензионера и одређених угрожених категорија, те да се изналазе начини на локалном и републичком нивоу да им се олакша оно што јесу њихови породични буџети. То свакако значи да се сноси одређени дио трошкова, који отпадају на електричну енергију“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о средствима која је добила Српска на основу исплате руског клириншког дуга, Цвијановићева је навела да је тај новац и даље непотрошен и нетакнут, иако су разни душебрижници сугерисали да се то не троши за потребе редовне буџетске потрошње и крпљење буџетских рупа.

„То се није десило и једини износ који је одатле издвојен намјенски јесте пет милиона КМ као подршка пољопривредницима након суше. То се односи на системе за наводавање, а осталих, више од 55 милиона КМ биће додјељивано у складу с пројектима по локалним заједницама који ће носити карактеристику стратешких и изузетно важних, те на основу одлука Владе“, рекла је Цвијановићева.

Архива