Не желимо да војни савези праве границу на Дрини

20.10.2017 Актуелно

 

Додик је појаснио да тај став подразумијева и да се одбацују све активности у вези са учлањењем БиХ у НАТО.

„Историјски гледано, ми не желимо више искуства која смо имали са Аустроугарском, када су Срби са простора Хрватске и данашње БиХ били мобилисани у аустроугарску војску да би напали Србију. О томе не желимо ни хипотетички да размишљамо“, нагласио је предсједник Српске.

Он је за Тањуг рекао да у Републици Српској годинама постоји готово консензус у вези са НАТО интеграцијама, имајући у виду историју Алијансе.

„Чињеница је да су нас бомбардовали, да су били на страни муслимана у завршници рата, чињеница је да су бомбардовали Србе и Србију и да су одлучивали и кажњавали не само војно, него и политички Србе и српске државе, Републику Српску и Србију“, подсјетио је Додик, пренијели су београдски медији.

Он је навео да не постоји сагласност народа у БиХ о чланству у НАТО и политичари у Републици Српској морају да воде рачуна о томе, као што се о томе води рачуна у другим земљама.

„Мени је стало до мишљења нашег народа и све политичке партије, и власт и опозиција, годинама су говорили да смо ми за неутралан статус имајући у виду, између осталог, да не желимо да војни савези на овом простору праве границу на Дрини, па да Србија остане неутрална, а да ми будемо укључени у неки војни савез“, појаснио је предсједник Српске.

Са тим ставом, каже он, Република Српска иде на ниво БиХ и тамо ће се, у оквиру предвиђених процедура, утврђивати заједничка политика.

Он је навео да не зна да ли ће бити утврђена заједничка политика јер је у резолуцији речено да ће народ на референдуму о томе одлучити и да то неће урадити политичка елита.

Одлучивање о војним, као и другим савезима није дио Дејтонског споразума, то је оно што припада БиХ, навео је Додик и објаснио да је БиХ састављана од два ентитета и три конститутивна народа и да ни политика не може то да заобиђе.

Он је рекао да се Амбасада САД у БиХ, прије свега, локално особље и амбасадор Морин Kормак непримјерено мијешају у унутрашње ствари БиХ.

„То је посебно пракса ове амбасадорке која је представник старе администрације, коју не дотиче оно што сам предсједник САД Доналд Трамп говори да се неће мијешати у унутрашње ствари једне земље“, нагласио је Додик.

Он је додао да Kормакова настоји да „то ради обимно“ и у свакој прилици и упетљава се не само у глобалне одлуке него и у макро и микро одлучивање.

Додик је навео да Kормакова каже да је одлука о чланству у НАТО донесена, истичући да је то тако „можда у њеној глави“.

Он је истакао да одлука да се крене у разговор са НАТО о учлањењу донесена прије десетак година под притиском међународне заједнице, али да је опште познато да се коначна одлука о учлањењу у неки савез мора донијети непосредно пред улазак.

„Kо ће потврдити то, како је донесена одлука када нема ни уговора о томе, ко ће потписати тај уговор, који ће орган донијети одлуку, о томе ћемо тек одлучивати, значи ништа се није десило“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да Kормакова није реаговала када су се бошњачки или хрватски политичари изјашњавали да су за НАТО, већ је искористила да то уради када је ријеч о Србима и пошаље поруку која је потпуно непримјерена, неодржива, антидипломатска и апсолутно није у правцу разумијевања или продубљавања сарадње.

Архива