Нестало и посљедње зрно повјерења у рад правосуђа БиХ

09.10.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла новинарима да је ова пресуда Суда БиХ катастрофална, скандалозна и срамотна, донесена упркос свим свједоцима и доказима које не посједују само правосудне институције БиХ, већ и многи странци, стране службе и амбасаде у БиХ.

„Ако је нешто и било од повјерења и наде /у правосуђе БиХ/, не вјерујем да више може постојати. Ово само показује да би било сасвим оправдано да се одрже разни референдуми, укључујући и онај о Суду и Тужилаштву БиХ“, поручила је Цвијановићева након што је Суд БиХ данас првостепено ослободио Орића и припадника такозванеАрмије БиХ Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

На питање да ли је након ове пресуде вријеме за јединство власти и опозиције у Српској, Цвијановићева је рекла да је за то вријеме било и прије.

„Било је вријеме да се разговара о многим крупним темама, али очито да је недостатак те комуникације између људи из Српске који су у власти на нивоу БиХ и нас на власти у Српској учинио порозном ситуацију у многим сегментима, због чега се и дешавају многе ствари“, рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да постоји потреба за дијалог политичких фактора и након недавног позива министра спољних послова у Савјету министара Игора Црнадка, али да исти касни бар три године.

„У ове три године, откако су они на власти /на нивоу БиХ/, није било стварног контакта, а мислим да је требало, јер су многе ствари заблокиране с обзиром на то да није било комуникације. Да не говоримо колико је ствари погрешно урађено због недостатка комуникације“, навела је Цвијановићева.

Архива