Онемогућити доношење одлуке штетне по Српску

25.10.2017 Актуелно

Кошарац је рекао новинарима да је БиХ у застоју и да власт на нивоу заједничких институција дефинитивно жели да дерогира значај ентитетских власти и ентитета.

Он је навео да постоји потреба да се прикаже да Савјет министара „нешто и ради“, али да не постоји парламентарна већина, те да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић нема капацитет да било који закон који долази из Савјета министара добије већину у Представничком дому.

„Нема политичке одговорности и храбрости да се пред парламентарцима отвори питање да ли Звиздић има или нема већину. Било би политички коректно и морално да он тај мандат врати Предсједништву БиХ“, истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је сет закона о акцизама био први кључни сет закона из реформске агенде на којем је Савјет министара „пао“, како каже, први и једини, што говори о „атрофији Савјета министара и већине на нивоу заједничких институција БиХ“.

„То је кључно питање за Звиздића који очигледно нема могућност да кроз коалиционе партнере омогући „проходност“ таквог закона, важног за БиХ“, додао је Кошарац.

Он је рекао да СНСД подржава рјешење о акцизама које је усаглашено на нивоу ентитетских влада и Савјета министара.

Када је ријеч о Изборном закону, Кошарац је рекао да посланици СНСД-а чекају да приједлог дође у Представнички дом и да ће се онда, на основу ставова институција Републике Српске и СНСД-а, опредијелити о томе.

Коментаришући оптужбе предсједавајућег Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александре Пандуревић на рачун СНСД-а у вези са градњом Управне зграде Независног оператера система на Палама, Кошарац је навео да то није први пут да Пандуревићева покушава да политичким неистомишљеницима „стави мете око врата“.

„Нека надлежне институције раде свој посао у складу са законом и најбољи одговор биће налази надлежних институција“, поручио је Кошарац.

Архива