Немогуће да БиХ до почетка године испуни своје обавезе

25.10.2017 Актуелно

 

Коментаришући став предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића да би БиХ требало да добије кандидатски статус почетком године, Цвијановићева је рекла новинарима у Кнежеву да није нимало задовољна чињеницом да се одређене ствари не могу стићи и да би вољела да су све оне стављене у функцију, и када је у питању механизам координације.

Цвијановићева је навела да би вољела и да је Упитник давно урађен, преведен и послан Европској комисији и да извршене обавезе на европском путу, на којем је Реформска агенда једна од кључних ствари, али нису.

„Не зна се крај тим проблемима који данас станују на нивоу БиХ“, нагласила је премијер Српске.

Она је додала да треба имати у виду чињеницу да, ма како се постављају услови пред неку земљу, увијек постоји политичка одлука или дискрециона одлука институција ЕУ да сами просуђују и оцјењују у одређеном моменту и донесу одлуку о томе да ли ће неко остати у статусу потенцијалног кандидата, добити кандидатски статус или ће му бити деблокиран пут да иде ка пуноправном чланству.

Она је оцијенила да су политичке одлуке увијек важне, али да ЕУ сада није чврсто на ногама, након свих изазова са којима је била суочена, те не вјерује да ће она тако брзо одлучивати.

„Вољела бих да је тачно што је Човић рекао, али не дијелим тај оптимизам“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да механизам координације и даље постоји само на папиру, иако су се неки мали помаци могли видјети у погледу рада радних група, које су радиле у припремању одговора за Упитник Европске комисије, али је то недовољно да би се могло рећи да механизам функционише.

„Механизам координације подразумијева интеракцију бројних структура у оквиру сложене БиХ, а то значи одржавање министарске конференције, комисије за интеграцију, да се колегијум састаје и рјешава одређена питања, дефинише и трасира одређене правце. Нажалост, то се није десило и проблем ту видим искључиво у Сарајеву“, појаснила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да у Сарајеву не постоји жеља да се и у практичном смислу понаша у складу са механизмом координације, јер се то доживљава као једна од обавеза коју је успоставила ЕУ, па су је, као што је то био случај са многим другим обавезама на папиру, испунили без стварног понашања на терену.

Према њеним ријечима, послије избора, који ће брзо, успостављаће се праксе, које ће одговарати механизму координације.

„Дубоко вјерујем да је то једини начин да се БиХ креће напријед и што прије то схватимо прије ће се и десити“, поручила је премијер Српске.

Архива