Hедолазак опозиције на састанак била би издаја српских државних интереса

12.10.2017 Актуелно

 

„Позив је упућен. Сматрао сам да је то неопходно, јер ослобађајућа пресуда /ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру/ Орићу говори о томе да је ријеч о инструисаном правосуђу“, рекао је Додик новинарима у Теслићу.

Предсједник Српске је истакао да ће овај састанак сигурно одржати, без обзира да ли ће доћи представници опозиције или не.

„Позивам их још једном да дођу. Не молим никога, а поготову њих немам разлога да молим, али, ако не дођу, наћи ћу начина да људима објасним зашто не долазе“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да покушава да одржи добру атмосферу и да се бар разговара о овом важном питању.

„Вјерујем да они имају неки анимозитет према ономе што ја радим и то је разумљиво, али они морају са схвате да и ја имам анимозитет према њима, што је људски на крају крајева. Међутим, није људски ако пређете у сферу неке мржње и није политички исправно ако то пренесете на политички ниво о важним политичким, националним и народним питањима“, истакао је Додик.

Наводећи да постоји милијарду људи са којима би желио радије да се сретне него са представницима опозиције, Додик каже да, као предсједник Републике, сматра да је његова обавеза да се одржи заједнички састанак о Суду и Тужилаштву БиХ, јер представници опозиционих странака имају одређени ресурс који им народ даје.

„Они то неће?! Кад не буду хтјели и када их не видим тамо, рећи ћу шта мислим о томе“, рекао је Додик.

Говорећи о наводима да су Срби двоје судија у судском вијећу које је изрекло ослобађајућу пресуду Орићу, Додик каже да се говори да је један судија из Тузле, а други из Сарајева и да никада нису напустили Федерацију БиХ.

„Они су вјероватно били уцјењени и притиснути обавезама које имају у локалној средини у којој живе. Није довољно да се неко зове Србином. Имате, напримјер, тамо неког који се звао Мухамед па се прогласио Хрватом. Тако је и у овом случају. Нека је шовинизам милијарду пута и нека зову то како хоће“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао су Срби себи дозволили да им Муслимани суде и пресуђују и да их понижавају. „Ово је неподношљив однос“, указао је Додик.

Федерална новинска агенција јавила је данас, позивају се на незванична сазнања да се представници Савеза за промјене неће одазвати на консултативни састанак, који је предсједник Републике најавио за суботу, 14. октобра, у вези с радом Суда и Тужилаштва БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је јуче да је недопустива ослобађајућа пресуда Орићу и да се преко оваквог рада Суда и Тужилаштва БиХ не може прећи, те да се сви у Српској морају окупити у вези са овим питањем.

Архива