Додик: Знатна помоћ општини Рогатица

15.10.2017 Актуелно

Након састанка са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем, Додик је рекао новинарима да ће Влада Републике Српске помоћи овој локалној заједници да путем сарадње са банкама санира наслијеђени буџетски дуг од око 2,4 милиона КМ.

„Овдје видим нову атмосферу, нову енергију и нови подстицај за рјешавање проблема грађана. Овдје су главна питања, као и у другим општинама, како доћи до сигурних и дугорочних радних мјеста, прије свега анимацијом инвеститора да улажу у развој и подижу нове капацитете“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, битно је да и Влада Републике Српске креира програме за додатна запошљавања.

Он је позвао дрвопрерађиваче да испуњавају своје законске обавезе према држави и да морају спроводити политике Владе Републике Српске, а заузврат ће добити подршку институција Српске.

„Наслијеђене дугове буџета, који износе око 2,4 милиона КМ, при чему је буџет шест милиона КМ, треба санирати, а ми у том погледу подржавамо Министарство финансија да пронађе начин за реконструкцију тих финансијских обавеза путем емисије обвезница и сарадњом са банкама. Наша подршка сигурно неће изостати“, поручио је предсједник Републике Српске.

Додик је изразио увјерење да ће у овој локалној заједници у наредном периоду бити урађено много тога, с циљем задовољавања интереса њених грађана.

Одговарајући на питања новинара, Додик је потврдио да подршка неће изостати ни за реконструкцију зграде општине.

Што се тиче изградње брзог пута ка Београду, он је рекао да Влада Републике Српске поштује захтјеве општине Рогатица у вези са тим питањем, као и да коначна одлука о траси тог путног правца неће моћи бити донесена без става Владе.

Додик је рекао да ће ресорно министарство помоћи општинском руководству при доношењу стратешког плана за развој пољопривреде у општини Рогатица, са посебним акцентом на производњу млијека, кромпира, крмног биља, сјемена…

Начелник Јагодић је, захваљујући на подршци и разумијевању предсједника Додика, истакао да су главни проблеми ове општине девастиране зграде привредних субјеката /“Сјемећ“ и Творница пречистача/, реконструкција Дома здравља и основне школе, изградња инфраструктурних објеката, водовода посебно, затим снабдијевање дрвопрерађивача сировином и друго.

„Осим што смо данас дефинисали ове проблеме, утврдили смо и конкретне начине за њихово рјешевање и ја сам презадовољан данашњим састанком са предсједником Додиком и његовим сарадницима“, истакао је Јагодић.

Додик је радну посјету општини Рогатица започео полагањем вијенца на Споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, гдје су га дочекали многобројни грађани.

Састанку у згради општине Рогатица присуствовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, као и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Саша Кошарац.

Овом састанку присуствовали су и народни посланици Данијела Мрда и Марко Видаковић, директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић, као и директор предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић.

Архива