Додик за РТРС: Српска једина самоодржива, БиХ ће се распасти

25.10.2017 Актуелно

 

Опозиција, каже, издаје српске националне интересе на бх. нивоу. Ипак, Српска је економски стабилна. Смањена је незапосленост и забиљежен раст пореских прихода, рекао је Додик.

БиХ би могла да функционише ако би се придржавала Дејтона, али је пракса потпуно другачија, поручио је предсједник Додик. Спрега међународних представника и политичког Сарајева, највише СДА, учињена је да би се ојачао унитаризам. Од БиХ направљен је монструм, каже Додик.

„Будућност Републике Српске је одлична. Једина је самоодржива и наставиће да живи. А БиХ ће се распасти“, истиче он.

Српски представници у бх. институцијама нанијели су Републици Српској озбиљну политичку штету, каже Додик. Њихово понашање у парламенту Српске, ометањем рада те институције говори о томе да су намјерно избјегли гласање о Резолуцији о војној неутралности, сматра Додик. Поручује да одлука о томе да БиХ буде чланица НАТО-а није донесена. Нико не спори да ће се једног дана одлучивати о томе на нивоу БиХ, али ми имамо право на свој став, поручио је Додик.

„Видећете да низ изјава говори о томе да ми не желимо да буде граница НАТО на Дрини. То није Дејтонско питање, Дејтон се не бави питањем НАТО, то је питање нас који живимо овде. Ми смо саставни дио ланца у одлучивању, а ми смо рекли да хоћемо да будемо војно неутрални“, поручио је предсједник.
Политички систем у БиХ продукује сиромаштво, и Српска од такве БиХ нема ништа, каже Додик.

Ниједна донесена мјера није била у функцији подршке, тамо нема суверене монетарне власти, а Централна банка је под управом странаца. Али, економија Српске, каже, стоји одлично.

„Ми смо у овој години на буџетским и фондовским ставкама имали повећање прихода од 150 милиона. Имамо покривеност увоза извозом наших производа која је на рекордном нивоу откад постоји Република Српска. Број запослених се повећава, а до краја године РС ће имати 250.000 запослених, што је до сада највечи број“, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли ће се кандидовати за члана Предсједништва БиХ, Додик каже да је све могуће, али да су избори далеко. Вјерује да ће коалициони партнери остати исти, а предсједник Републике, каже, биће неко из СНСД-а.

Архива