Додик: Ово није султанат, нити ће икада бити!

22.10.2017 Актуелно

„Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат нити ће то икада бити. Бар док се Срби питају, а питају се и питаће се. Све што Ердоган може да чува у БиХ је имовина Изетбеговића, јер су му и отац и син Изетбеговић само то могли дати у, како каже, аманет“, истакао је предсједник Српске на питање Срне да прокоментарише Ердоганову изјаву да никада неће оставити БиХ, те да је она „аманет“ који му је на самрти оставио Алија Изетбеговић.

Додик је рекао да Ердоган заборавља да два од три конститутивна народа владавину Турака у БиХ памте по крви коју је овдје пролило хришћанско становништво и које је тек њиховим доласком упознало ислам на најбруталнији начин.

„А и трећи народ, чији представници данас позивају Ердогана да брине о њима, нису потомци султана Фатиха. И они су прије отоманских похода били хришћани, и то је нешто што не треба посебно доказивати“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да „политика одношења дјеце у сепетима и “данка у крви“ није никакво цивилизацијско достигнуће, већ свједочење о крвавом походу и боравку Турака на овом простору, које је и након више од стотину година живо у нашем историјском памћењу.

„Зато, Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској“, поручио је предсједник Српске.

Архива