Додик: Oчекује се раст БДП-а од три одсто у овој години

28.10.2017 Актуелно

 

„Наш циљ је да у наредних пар година стигнемо до цифре од пет одсто, која значи видљиво појачање динамике привредног раста“, рекао је Додик.

Након састанка о тренутној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, којем су присуствовали и министри финансија Зоран Тегелтија и унутрашњих послова Драган Лукач, Додик је оцијенио је да је направљен важан корак у смислу дефинисања оквира и онога шта треба да се уради како би већ до половине наредног мјесеца Влада Републике Српске усвојила буџет и упутила га Народној скупштини Српске.

„Вјерујемо да ћемо веома брзо имати усвојен буџет за идућу годину и политике које иду за тим. Лоцирали смо и ургентна мјеста у којима би требало да улажемо неке капиталне инвестиције, али и да сагледамо проблеме који говоре о томе да је у идућој години повећан износ обавеза које треба сервисирати из буџета у вези са задужењима“, рекао је Додик новинарима.

Он је навео да је ове године готово 25 одсто изворних средстава отишло на поврат ранијих дугова, те је план да ће и сљедеће године један износ из изворних прихода отићи на старе дугове.

Додик је рекао да је на састанку било ријечи и о потреби да се побољша путна инфраструктура, уради санација школа и других образовних установа, али и о томе како учинити да наредна година буде капитална када је ријеч о важним улагањима, те да буџет буде стимулативан и за нове послове и нова радна мјеста.

Он је додао да је реструктурисање дуга једна од мјера економске политике.

„Задужење ове године је било око 640 милиона КМ, а да би се тај дуг вратио узето је нових 540 милиона, што значи да то није ново задужење него сервисирање старог дуга“, појаснио је Додик.

Он је напоменуо да се нова средства искључиво узимају за сервисирање тих обавеза, да не иду у јавну потрошњу, те да ниједан фенинг није узет да би се исплатиле плате буџетским корисницима.

„Доминантна тема није био дуг. Нама дуг није оптерећујући, мада би најбоље било да га нема. Али без тога не можете направити ауто-пут, клинички центар нити неке друге ствари“, рекао је Додик.

Он је навео да је захваљујући преданом раду Пореске управе Републике Српске на буџетском и фондовским рачунима 150 милиона КМ више прикупљених средстава него прошле године.

„Исто толико је требало да буде и транша ММФ-а, која није стигла, али би сигурно побољшала реализацију планова, тако да је све што се планира наредне године искључиво базирано на властитим средствима и ангажманом са досадашњим партнерима – комерцијалним банакама, јер не вјеруемо да ће се криза на нивоу БиХ ријешти како би деблокирала прилив нових средстава“, рекао је Додик.

Он је додао да је Република Српска до сада у минусу око 300 милиона КМ, јер је ММФ требало да уплати траншу од по 150 милиона за ову и наредну годину, али да ће и без тога Српска имати добар ток финансија и ове године.

Архива