Додик након састанка са Вучићем: Разговор о БиХ је немогућ, монопол држе странци

29.10.2017 Актуелно

„Морао сам да упознам предсједника Србије о дуплим стандардима у БиX“, поручио је Додик.

На конференцији за новинаре у Београду, одржаној послије састанка са пресједником Србије Александром Вучићем, Додик је истакао да је Вучића упознао и о иницијативи да судије у БиХ који имају ратну прошлост не могу да буду судије које данас суде.

„Имамо податке да је шест судија било судије војних судова Армије БиХ“, рекао је Додик и додао да је један такав судио Насеру Орићу.

Додик поручио је да ће половином новембра бити израђен први нацрт документа који би указао на потребу очувања српског националног идентитета на различитим мјестима.

Он рекао да ће се састати и групе које су формиране да би анализирале тај домумент и упутиле га у парламентарну процедуру.

Декларација ће, према ранијим најавама, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и његовање српске културе, право изучавања српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслијеђа и право на информисање на српском језику.

Предсједник Српске је нагласио да је на данашњем састанку било ријечи и о заједничким пројектима, као и да је Вучића упознао да је БиХ тешко одржива земља.

Додик је напоменуо да нема дефинитиван став о ситуацији у Каталонији, али да је то занимљив случај на којем се види недосљедност међународне заједнице.“Занимљив случај. Неки се тресу због тога, а ја – ништа, потпуно сам миран и гледам на то као на ситуацију у којој су неки надобудно закували на Косову и говорили како то може, а сад када је мечка заплесала пред њиховом кућом, не знају шта да раде“, рекао је Додик.

Додик је рекао да он лично и Република Српска посматрају развој догађаја, али да нема никакав дефинитиван став о томе, иако се на том случају види недосљедност међународне заједнице.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Додик је подсјетио да је подржао Српску листу на Косову и Метохији зато што подржава начин да се политичком борбом Срба обезбиједи статус и права Срба и зато што види да је Србија тамо присутнија кроз отворену подршку из Београда него што је била у моменту проглашења наводне независности.

Он је поручио да ће Република Српска пратити ставове Србије, као и до сада.

„Република Српска није дала сагласност да БиХ призна самопроглашено Косово. И то ће тако и остати. У том погледу наше политике су веома јасне и Србија као земља мора да покаже свој ауторитет и да пружи подршку људима који тамо живе како би њихова права била очувана и интегрисана у Косово и Метохију у оквиру Устава Србије“, рекао је Додик.

 

Приоритет изградња ауто-пута Бањалука-Бијељина-граница са Србијом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за Српску приоритет ауто-пут Бањалука-Бијељина-граница са Србијом, као и ауто-пут од Вишеграда до Пала.

„Ми ћемо у нашим документима тако и планирати, а шта ће градити у Федерацији БиХ то је њихов проблем. Мало је проблем што неки наши градоначелници покушавају да нешто ушићаре око тога“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће на траси ауто-пута Бањалука-Београда, који је приоритетни инфраструктурни пројекат, сљедеће године бити промовисана 72 километра изграђеног ауто-пута.

„Приближавамо се остварењу циља, преговарамо о изградњи преосталих дионица и зато са Вучићем причам о додирној тачки“, рекао је Додик.

Он је испричао да му је прије десетак година у Бриселу, када је инсистирао на јединственој траси од Бањалуке до Бијељине и границе са Србијом, један бриселски званичник рекао да може све што иде изнад ријеке Саве, а да испод не може.

Додик је напоменуо да БиХ, као заједнички ниво, нема никакву надлежност за изградњу путева.

„То је искључиво на ентитетима и ми ћемо о томе одлучивати“, рекао је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је надлежна комисија почела да ради на приједлогу установљења или потпуног разграничења са БиХ, како би до краја године покушали да утврдимо границу између двије земље.

Даћу све од себе да будемо компромисни и конструктивни, а да истовремено не наудимо интересима српског и других народа у БиХ, тако и у Србији“, рекао је предсједник Вучић на прес конференцији послије разговора с предсједником Српске.

Најавио да ће на приједлог Додика бити одржана сједница Виског савјета за сарадњу са Републиком Српском.

Предсједник Србије је рекао да предсједник Додик сматра да је жила куцавица за Српску да се заврши ауто-пут од Бањалуке до Београда, преко Добоја, затим Шамца, Брчког, Бијељине.

„Лично сам рекао да је то за нас лак задатак и да имамо да урадимо 17 километара ауто-пута. Понудио сам да можемо да помогнемо и до Бјељине“, напоменуо је Вучић.

Рекао је да ће „наставити да моли Додика и све људе у Сарајеву да ауто-пут Београд-Сарајево иде преко Вишеграда“.

„Да ли ће бити заинтересовани у Сарајеву, то је друга ствар. Србија је заинтересована јер бисмо тако спојили Србију са Херцеговином, али и Нови Пазар са Сарајевом“, нагласио је предсједник Србије.

Предсједник Србије је рекао да су односи Србије и Републике Српске посебни и по Дејтонском мировном споразуму и поручио да не постоје босански или хрватски Срби.

„Ми смо један народ, као што је рекао председник Српске Милорад Додик. Не постоје хрватски Срби или босански Срби“, рекао је Вучић.

Указујући на нелогичност таквог обиљежавања припадника српског народа, Вучић је навео примјер своје породице.

„Мој отац није босански Србин, он је Србин. Он је можда из Босне, али он није ничији Србин, него је Србин. Случајно је преживио јер му је мајка већ била трудна кад су му убили оца, деду и стричеве и све остале“, објаснио је Вучић.

Он је поручио да то не значи да Србија не поштује територијални интегритет БиХ, као и да не значи да било ко може да јој забрани да воли и помаже Републику Српску.

„Ја знам колико предсједник Додик воли Београд и Србију, ја волим и Бањалуку и Требиње, веома поштујем Сарајево и не видим у томе било шта лоше.Политика Србије се није промијенила у посљедњих пет година у погледу регионалног мира и стабилности и поштовања свих других ни за јоту“, рекао је Вучић.

 

Архива