Додик: Интервенције међународне заједнице довеле до најгорег правосуђа у региону

28.10.2017 Актуелно

 

„Ово правосуђе није правосуђе, него политички инструмент за моделирање политичког система“, рекао је Додик поводом реаговања амбасада Велике Британије и САД, ОХР-а и ОЕБС-а, у вези са испитивањем ратне прошлости судија и тужилаца.

Додик је рекао да је крајње вријеме да америчка и британска амбасада, односно међународна заједница, престану са држањем лекција тог типа.

„Они сматрају да је ово политички мотивисано, а ако је ишта политички мотивисано, онда је то интервенционизам међународног фактора“, рекао је Додик.

Он је додао да су управо они окретали главе од тога да је правосуђе у БиХ потпуно декадентно и да у том погледу уопште не производи правду, нити проводи право.

Додик је оцијенио да се правосуђе у БиХ показало као селективно и искључиво уперено против једног народа у БиХ, прије свега српског, што је неприхватљиво. „То може да прича ко год хоће, али америчка Амбасада не може више да држи лекције те врсте“, рекао је Додик.

Ако је неко био у току рата војни судија Армије БиХ, каже Додик, онда је понижавајуће за жртве и за систем, па и за европске и свјетске вриједности да тај исти судија суди свом „ратном сапатнику“ Насеру Орићу и ослободи га.

„Наравно да ће га ослободити казне. И након тога да нам они кажу да не треба ништа да се ради. То није никаква порука. Они мисле да је ово поданички народ и да они могу да говоре шта год хоће. Мислим да су претјерали и имаћу прилике да им то кажем на сваком сусрету који будем имао са њима“, рекао је Додик.

Он је истакао да је у питању типично мијешање међународне заједнице у унутрашње ствари.

ВСТС усвојио је у четвртак, 26. октобра, закључак да информација Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске о ратним судијама и тужиоцима који и сада обављају правосудне функције, заједно са прилозима, буде достављена Тужилаштву БиХ на надлежно поступање.

Архива