Додик: БиХ ме не занима, волим Репубику Српску и Србију

21.10.2017 Актуелно

 

Додик је у разговору за Танјуг поновио да Изетбеговићи могу да дају Ердогану само оно што лично имају, „јер су у Турску и однијели све што су покрали током рата“, али каже да је антиуставно и антидејтонски да Алија Изетбеговић говори у име БиХ.

„Алија Изетбеговић није никада представљао Србе, он никада није био избор Срба, за њега су гласали Муслимани када је постао члан Предсједништва. Он никада није био предсједник Босне и Херцеговине“, каже Додик.

За Србе је он ратни злочинац, а за злочине није одговарао, додаје Додик, због тога што је међународна заједница знала да је болестан и што се ишчекивало да умре.

„На дан када је сахрањиван, тадашњи високи представник за БиХ Педи Ешдаун рекао је да је истрага против њега за ратне злочине била у завршној фази у Хагу и да га је смрт спријечила да тамо не оде“, подсећа Додик.

Говорећи о актуелној ситуацији у БиХ, Додик истиче да Срби сарађују са Хрватима у БиХ, те да ова два народа не угрожавају међусобно интересе једни другима, мада на локалу има несугласица.

Али, односи између Хрвата и Бошњака су, наводи, дугорочно лоши, а евентуална пресуда Хашког тирбунала у случају „(Јадранко) Прлић и остали“ којом се Хрватска сматра одговорном за организовање злочиначког подухвата на територији БиХ за вријеме рата само ће поткријепити тај раскол.

Додик је навео да се права Хрвата у БиХ масовно угрожавају, од њихове политичке воље до злоупотребе Устава, али с обзиром на то да је Хрватска сада ушла у Европску унију и да више не мора да ћути, она сада отворено помаже Хрвате у БиХ.

Он сматра да Срби у Босни и Херцеговни не смију да прихвате да Бошњаци могу да „мајоризирају Хрвате“, јер би тако унапријед дали сагласност да то могу да чине и њима.

Опозиција нема шансе на изборима
На питање да појасни своју изјаву да је опозиција у Републици Српској добила пет милиона марака да дестабилизује ситуацију прије избора наредне године, Додик је рекао да је од обавјештајне службе добио још прије шест, седам месеци информацију да постоји неки сценарио да се „нешто учини како би се елиминисала власт у Срспкој, односно СНСД“, партија чији је он предсједник, јер „опозиција нема шансе на изборима“.

Архива