Цвијановић: Жао ми је ако сам увриједила Звиздића, али Савјет министара нема већину

21.10.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да се она томе уопште не радује, јер је то заблокирало много процеса.

„Чињеница је и то да он и Мирко Шаровић имају најтјешњу сарадњу и да је штета што њихове реформске приче нису постале реформска стварност. Што се тиче његових коментара о Влади Републике Српске, могу једино да му поручим да она функционише неупоредиво боље него што је то случај са Савјетом министара којег он води по питању проведених активности, утврђених закона, а и без било каквих трзавица“, рекла је Цвијановићева Срни упитана да прокоментарише Звиздићеву тврдњу да одговорност за тренутну блокаду у вези са измјенама закона о акцизама лежи на „међустраначком тандему састављеном од ентитетских министара финансија који не долазе из СДА или Савеза за промјене, него из СНСД-а и ХДЗ-а“.

Осим тога, подсјетила је Цвијановићева, Влада Републике Српске, за разлику од Савјета министара, има парламентарну већину и она је у континуитету стабилна.

„Пошто је то тако, институционална криза о којој Звиздић прича, у Републици Српској не постоји. Ми уопште не пребацујемо одговорност са себе на ниво БиХ, нити за тим има потребе, јер је Република Српска своје обавезе давно извршила, али није БиХ. Звиздића би требало подсјетити да смо и својим гласовима, иако смо опозиција на нивоу БиХ, настојали помоћи да БиХ остане на линији аранжмана договорених са међународним партерима, али није ишло управо зато што нема довољно гласова из ФБиХ“, поручила је Цвијановићева Звиздићу.

Она је навела да су чињенице и да се ратификације вазних програма са Свјетском банком „киселе“ у парламенту БиХ, да нема средстава ЕБРД-а, те да се на нивоу БиХ опструише и механизам координације.

„Чињеница је и да њих на нивоу БиХ странци упорно мазе, али да ни то не помаже. Чињеница је и то да смо ми у Влади Републике Српске европским интеграцијама посвећени практично, а они на нивоу БиХ само декларативно“, подсјетила је премијер Српске у изјави за Срну.

На Звиздићев позив да се припреми закон о акцизама који може проћи у парламенту БиХ, Цвијановићева је рекла да нема ништа против и поручила му да га припреми и обезбиједи већину.

„Ако му треба подрска из Републике Српске, а рјешење нам одговара, ми ћемо то подржати“, поручила је Цвијановићева.

Архива