Цвијановић у САД: Власти на нивоу БиХ кочничари реформи

15.10.2017 Актуелно

 

Током разговора је утврђено да су институције Српске свој дио обавеза у вези са аранжманом са ММФ-ом испуниле још у децембру 2016. године, а представници ММФ-а су поновили да су услови за наставак аранжмана доношење Закона о акцизама и Закона о осигурању депозита на нивоу БиХ.

Цвијановићева је истакла да су представници ММФ-а јасно поручили да се рокови и обавезе морају поштовати, додајући да непоштовање договорених обавеза угрожава не само аранжман са ММФ-ом, него и сарадњу са другим међународним финансијским институцијама, али и бенефите које би БиХ могла да има од приступања Транспортној заједници.

Овом приликом је истакнуто да је аранжман са ММФ-ом важно упориште за реализацију развојних политика које су усклађене са мјерама предвиђеним Реформском агендом, а на које су се обавезали представници свих нивоа власти у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У одвојеним сусретима, Цвијановићева се састала са извршним директором белгијско-холандске конституенце Борда ММФ-а Ентонијем Де Ланојем и замјеником извршног директора Ричардом Дорнбошем, те шефом Мисије ММФ-а за БиХ Надимом Илахијем, директором Одјела за Европу при ММФ-у Поулом Томсеном и замјеником генералног директора ММФ-а Таом Зангом.

Састанци су одржани у оквиру редовне Годишње скупштине Свјетске банке и Међународног монетарног фонда.

На састанцима је оцијењено да је сарадња институција Српске и ММФ-а добра, а размијењена су и мишљења и о другим актуелним темама у вези са регулативом у финансијском сектору и области фискалне политике.

Архива