Цвијановић: Странци се превише мијешају, потребан реалистичнији приступ Запада

27.10.2017 Актуелно

Цвијановићева је рекла да су многи странци, спровођењем неких својих идеја и замисли, компликовали ситуацију на Балкану и у БиХ.

„Нисам примијетила да су конструктивним приступом нешто разријешили у потпуности. Када се чинило да јесу, увијек је иза тога остајао траг или болна тачка која је након тога морала да се рјешава. Увијек су то били замрзнути конфликти, рјешења… Никад ниједну ствар нису довели до краја“, рекла је Цвијановићева новинарима у Новом Граду.

Она је навела да није дипломатски доћи у неку земљу и рећи /као помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојт Ји/ „ви не смијете да сједите на двије столице и морате сарађивати само са нама“.

„Мислим да је то управо тако окарактерисано у Србији. Ми смо овдје мале земље и треба да сарађујемо и гајимо добре односе са свима. Ако сте у добрим односима са Русијом, то никако не искључује неког другог и обрнуто“, објаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да је Запад направио хистерију и предимензионирао улогу Русије и њен утицај на овим просторима и на Балкану, а минимизирао у потпуности утицај неких радикалних елемената и земаља, који су очито присутни.

Цвијановићева је поручила да у приступу Запада овим просторима треба више реалности, што ће донијети и више реда.

Архива