Цвијановић: Реформски програм нема подршку странака из ФБиХ

25.10.2017 Актуелно

„Застој на нивоу БиХ је евидентан и не види му се крај. Разлика је у томе што је овај пут у Вашингтону на Годишњој скупштини Међународног монетарног фонда /ММФ/ трезвеније разговарано, без ширења лажног оптимизма какав иначе чујемо од представника власти из Сарајева“, рекла је Цвијановићева. 
Она је за портал „Вијести“ навела да је у Вашингтону разговарано о томе како одржати аранжман с ММФ-ом, с обзиром на то да је он тијесно везан за Реформску агенду и да без закона о акцизама нема ни ослобађања средстава ЕБРД-а и ЕУ. 
Цвијановићева је истакла да би наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом знатно побољшао стање буџета Републике Српске, али да није пресудан за извршење обавеза. 
„Та средства би знатно побољшала стање буџета, али нису пресудна за извршење обавеза. То се, уосталом, видјело и у претходном периоду јер је извршење обавеза знатно боље, иако нисмо повукли 150 милиона КМ од ММФ-а. И сам ММФ је то констатовао“, нагласила је Цвијановићева. 
Коментаришући наводе да због дефицита у буџету Српске може бити угрожен аранжман са ММФ-ом, Цвијановићева је појаснила да ММФ то никада није навео као разлог, већ да је то говорио предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, преузевши причу опозиције у Републици Српској. 
„ММФ је потврдио наводе Министарства финансија Републике Српске када је ријеч о висини дефицита. Звиздићу је та тема требала само да би, уз ниво БиХ, постојао, наводно, још неки кривац за блокаду аранжмана са ММФ-ом. Оно што су саопштили из ММФ-а најбољи је одговор, а што се то не свиђа нашој опозицији и појединим страним амбасадама, шта ја ту могу“, каже Цвијановићева. 
Премијер Српске каже да је власт у Републици Српској, за разлику од опозиције која блокира рад Народне скупштине, одлучила да ради, „док они и даље могу да звижде“. 
„Опозиција би једном да блокира рад Народне скупштине зато што ревизорски извјештај није на дневном реду, а други пут зато што је уврштен у дневни ред. Владајућа већина је одлучила да ради, а они могу и даље да звижде. Ако мисле да им то приличи, онда нека тако и раде. Ми спремамо буџет и економску политику, спремамо измјене закона да бисмо могли да обезбиједимо породиљске накнаде за незапослене породиље од сљедеће године и неке друге важне ствари“, рекла је Цвијановићева. 
Она је навела да у овом случају постоји мањина која каже да је нелегално кад већина ради и доноси акте, али да то показује да су поједини људи „тотално без компаса“. 
„Ако им је до тога да оспоравају акте, нека то раде, али кад мањина настоји да блокира рад већине, а онда оспорава што је већина упркос њиховим блокадама радила, то се зове политичка глупост, а не институционална криза, како неки настоје да то прикажу“, истакла је Цвијановићева. 
Говорећи о Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, она је нагласила да Српска има право да дефинише политички став о сваком питању. 
„Република Српска има право да дефинише политички став о сваком питању, а Народна скупштина је најпозванија институција да то чини. И у чланству ЕУ постоје државе које су војно неутралне, а уз то, у Српској постоји опредјељење да се по том питању прати Србија. Тај став су јавно заговарали и СДС, ПДП и НДП, али нису смјели да подрже резолуцију у Скупштини због обавеза преузетих на некој другој страни у односу на грађане Српске“, додала је Цвијановићева. 
Када је ријеч о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Цвијановићева је рекла да када власт и опозиција у Српској постигну консензус, тада ће бити и референдума. 
„Пошто опозиција не смије да буде дио тог консензуса и омогући да грађани на референдуму кажу шта мисле о раду Суда и Тужилаштва БиХ, онда је логично и да то питање буде одгођено. С обзиром на то каква је пракса тих институција када је ријеч о ратним злочинима и како оне умањују шансе за суживот, просто је тешко замислити да ће са дневног реда нестати опција која се зове референдум“, каже премијер Српске.

Архива