Цвијановић: Одлазак људи са ових простора лош тренд

31.10.2017 Актуелно

Цвијановићева је, наводећи да тиме не тражи изговоре за Српску, рекла да је то тренд присутан у цијелој југоисточној Европи, гдје постоји огромна миграција.

„У сусједној Хрватској, која је члан ЕУ, имате огромно кретање и миграцију радно способног становништва које одлази у неке друге дијелове Европе да тамо заради за живот и обезбиједи више средстава у односу на она која би имало овдје“, рекла је Цвијановићева новинарима у Броду.

Она је напоменула да економска ситуација није једино што утиче на то.

„Да је то тако у Скандинавији, која има сјајан стандард и социјалну заштиту, имали бисте петоро дјеце по једној породици. Тамо је сваки други брак без дјеце и веза без дјеце“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Влада Српске на различите начине покушавала да „доскочи ситуацији“ да млади могу да оснују породицу и имају потомство, те истакла омогућавање јефтиних стамбених кредита код Инвестиционо-развојне банке Српске.

„Уз субвенционисање каматне стопе од Владе имате неколико хиљада младих брачних парова који су тако добили кров над главом. Омогућили смо и да је више од 500 беба рођено у Српској јер смо увели мјеру бесплатне вјештачке оплодње у шта су биле укључене и локалне заједнице“, рекла је Цвијановићева.

Она је поменула и бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда.

„Сада смо рекли да ће и незапослене породиље имати накнаду од 405 КМ мјесечно… Много је тих мјера“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да постоји системски однос према проблемима наталитета и одласка људи са ових простора.

„Морамо бити реални зашто то постоји. Морамо рећи и да многи оду у иностранство, раде послове и живе у тако лошим условима које никада не би овдје прихватили. Наравно да тамо имају пуно веће плате, али онај ко хоће да живи у пристојном стану тамо мора за то дати пола плате. Много је ту разних и социолошких фактора, а ситуацију, наравно, треба побољшавати и још више системски“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да постоје одређени показатељи који не говоре у прилог да је само лоша економска ситуација разлог за одлазак људи са ових простора и пад наталитета.

Архива