Cкандалозни напади опозиције на људе из ММФ-a

09.10.2017 Актуелно

 

Коментаришући извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске да је дефицит буџета за 2016. годину 170 милиона КМ, док је Министарство финансија саопштило да је то 40 милиона КМ, Цвијановићева је подсјетила да је из ММФ-а потврђено да је дефицит између 35 и 40 милиона КМ.

„Када сте у аранжману са ММФ-ом ви сте у дневној комуникацији са њима, имају увид у све ваше операције. Пустили су пар дана, упоредили су са својом документацијом и својим анализама и онда изашли /у јавност/. То што господи из опозиције не годи ушима да то чују па нападају појединачно људе из ММФ-а, скандалозно је и катастрофално“, рекла је Цвијановићева.

Она је синоћ за РТРС рекла да ће се након оставке главног ревизора Републике Српске бирати други ревизор. „Сада треба да се премости ситуација ко ће да ради тај посао до тог избора“, рекла је Цвијановићева и додала да постоји пропис који каже на који начин се може премостити та ситуација.

Цвијановићева је рекла да оно за шта опозиција каже да спада у дефицит, Министарство финансија Републике Српске сматра да није дефицит.

Она жали што се уопште дошло до такве ситуације када је ријеч о Главној служби за ревизију и додала да је важно обезбиједити да Народна скупштина и све остале институције раде нормално и ефикасно.

„Не можете ви рушити једну институцију зато што вам се не свиђа шта се догодило у другој, јер све институције колико их имамо у Републици Српској морају да раде“, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да грађани јесу збуњени, и да нема потребе да се грађанима објашњава све детаљно јер је њима релевантно да ли се остварује оно право које им припада, да ли имају своје плате, пензије и слично.

„Мислим да је лаж када опозиција говори како је Република Српска презадужена, јер то још није рекао нико од финансијских организација који дневно прате наш буџет и оно што се дешава овдје, знају какви су међународни критеријуми. Нико то није рекао осим опозиције која шири причу како ће овдје доћи до колапса, а ево није се догодио колапс“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да би вољела да има више средстава за борачке категорије, али да се, ипак, сваке године повећава основица за породичне и личне инвалиднине зато што Влада задржава исти износ средстава, иако се смањује број корисника и све се ставља на располагање тим корисницима.

„Они могу да воле или не воле ову или ону власт, јер знају да је преко 5.600 стамбених јединица управо изграђено напорима ове Владе и оних које су биле у посљедњих 10 година. Мислим да не треба потцјењивати грађане, они можда јесу збуњени када слушаји те ствари, али њима није тешко да разумију шта се дешава у Сарајеву и какву улогу имају људи тамо који нама овдје сваки дан држе предавања“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да грађани одлично знају како међународна заједница „скочи“ или реагује на неку ствар у Републици Српској и како ћути покварено када се те исте ствари дешавају у Федерацији БиХ или на нивоу БиХ.

„Катастрофалан приступ је причати сваки дан како ће доћи до колапса система у Републици Српској, а то није тако, а у ФБиХ да тече мед и млијеко“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је став Републике Српске о глобалном фискалном оквиру буџета БиХ, да он не треба да се проширује, јер институције БиХ већ троше превише новца, а нико се не бави тиме за шта се он троши.

„Тамо немате ниједну суштински важну ствар за живот грађана. У Републици Српској имате све што је суштински важно – просвјету, здравство, пензионо, инфраструктуру, енергетику, пољопривреду и социјалну сферу“, рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је проблем настао 2005. године захваљујући одлукама ПДП-а када су омогућили да се прво намире сви на нивоу БиХ и онда што остане да се распопређује међу ентитетима.

„Требате да уступите новац тамо гдје је он најпотребнији, а они то не раде. Они су приоритет у исплатама и то наши грађани морају да знају. То је велика истина и онда ти критикују какво је финансијско стање“, рекла је Цвијановићева.

Што се тиче Закона о акцизама, Цвијановићева је оцијенила да је у питању чисто политиканство на нивоу БиХ. „Чињеница је да није било довољно руку да се изгласа тај закон. То је хаотична ситуација која личи на СДС последњих година“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је СНСД, који је саставни дио Реформске агенде, на нивоу Републике Српске, преко своје Владе са коалиционим партнерима преузео на себе одређене обавезе, а посланици СНСД-а на нивоу БиХ су одлучили да се понашају одговорно и „да спасу реформска настојања и образ ових неуспјешних људи на нивоу БиХ“.

Она је истакла да ће, уколико закон о акцизама не буде усвојен, један цијели велики процес, који подразумијева учешће многих финансијских организација, бити блокиран.

„Ми у Влади Српске смо се припремили на ту ситуацију. Припремамо да ће и наредна година бити таква. И у неком најлошијем сценарију 2019. године када прођу избори и кад се послажу власти мислим да онда требамо снажно кренути да откочимо неколико великих реформских ствари уколико оне до тада не буду деблокиране“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да треба предсједавајућег Савјета министара питати када ће бити одговорено на Упитник ЕУ, јер је он увијек причао како је Република Српска крива јер није доставила одговоре.

„Ми смо давно горе /на ниво БиХ/ њему доставили одговоре, а он се није сјетио да обезбиједи превод. То је тај ниво БиХ који увијек кривца тражи негдје друго и када им је повјерен конкретан задатак они су неспособни да било шта ураде, већ знају само да причају како су за реформске процесе, за ЕУ, а на практичном терену то је равно нули“, закучила је Цвијановићева.

Архива