Буџет општине Шипово стабилан и без дугова

31.10.2017 Актуелно

 

Након јуче одржаног састанка са начелником општине Миланом Ковачем, Цвијановићева је истакла да је договорено неколико важних пројеката које ће Влада да подржи, од којих се два тичу путне инфраструктуре и важни су за побољшање услова живота и услова за привреду овог краја.

„Наставићемо заједно да радимо када је у питању инфраструктура, али посебно је значајно отварање нових радних мјеста“, рекла је Цвијановићева новинарима у Шипову.

Она је оцијенила да у овој локалној заједници постоје огромни потенцијали, те да је потребно да само неко предано ради, као што је то сада случај, и то ће омогућити и ново запошљавање.

„Разговарали смо о неким могућностима у вези са рибњацима, који се отварају у Широву, а биће их још у будућности. Спремни смо да преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде подржимо све те пројекте“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је било ријечи и о стању у пољопривредеи, са посебним интересовањем за управљањем шумским газдинством, које представља предност за људе који овдје траже посао.

„Општина иде у правом смјеру и уживаће пуну подршку Владе Српске. Настојаћемо да што прије буду дефинисани сви ови потребни пројекти, да имамо припремљену документацију и да идемо са улагањима“, поручила је Цвијановићева.

Он је изразила очекивања да ће добар дио договорених послова почети сљедеће године, те истакла да је битно да постоји спремна документација.

Министар пољопривреде, шумарства и восопривреде Српске Стево Мирјанић истакао је да у Шипову веома успјешно послује Шумско газдинство „Горица“, чији је годишњи етат 104.000 кубика дрвне масе.

„Ово шумско газдинство редовно снабдијева дрвопрерађиваче на овом подручју, односно 21 предузеће из области дрвне прераде и 32 предузећа мимо тога“, навео је Мирјанић.

Он је додао да је са руководством општине Шипово разговарано о потреби да дрвопрерађивачи са овог подручја иду у виши степен финализације производа, чиме ће стварати додатну вриједност која је капитална за економију Српске и за овај крај.

Мирјанић је подсјетио да је Влада Српске у протеклих шест година у област пољопривреде, односно у директну производњу уложила 5,5 милиона КМ, као и да је по основу пројеката који се односе на рурални развој уложено 600.000 КМ, а по основу ренте од шума 2,2 милиона КМ.

Начелник општине Шипово Милан Ковач истакао је да је са представницима Владе договорена реконструкција регионалног пута Језеро-Шипово, који представља жилу куцавицу и везу Шипова са остатком Српске.

„Очекујемо да ће тај пројекат бити реализован у наредној години. Пројекат тек треба израдити, али очекујемо да улагања неће бити велика, а наше процјене су да пројекат неће коштати више од два милиона КМ“, рекао је Ковач.

Архива