Услов за прихватање Транспортне заједнице – примјена механизма координације

15.09.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је представницима СДС-а и ПДП-а очигледно требало нешто да скрену пажњу са неуспјеха које постижу на нивоу БиХ, због чега је „можда требало да прође сједница Предсједништва БиХ на којој се прихвата Транспортна заједница“.

„Ми се не слажемо с тим. Како је Иванић могао да гласа за то? А шта су они рекли јуче на Предсједништву? Рекли су – прихватамо Транспортну заједницу, али нека се надлежна министарства договоре. Па ми смо се договорили! Постоји прича о механизму координације и ми не тражимо ништа друго“, навео је Додик.

Предсједник Српске истакао је за РТРС да помињање неких нових договора јесте бјежање од одговорности, те је упозорио ЕУ да ниједно питање неће моћи да рјешава док се не успостави механизам координације.

„И оно што је комесар ЕУ за проширење и сусједску политику, Јоханес Хан, писао Звиздићу, јесте да се обезбиједи механизам координације, а Иванић је то игнорисао. Иванић, као српски члан Предсједништва, јуче је прихватио Транспортну заједницу и неки нови договор између министарстава. Нема новог договора – договор је механизам координације!“, нагласио је Додик.

Он је додао да свако упућивање на нови договор представља разбијање механизма координације.

„Ми нећемо да се разбије механизам координације јер је усвојен и од институција Републике Српске, и БиХ, и Федерације БиХ /ФБиХ/, те Брчко дистрикта и свих кантона у ФБиХ“, поручио је Додик.

Архива