Уручена одликовања породицама 20 погинулих бораца ВРС

01.09.2017 Актуелно

 

„Не смијемо да се стидимо одбрамбено-отаџбинског рата Српске јер су то свијетли тренуци у српској историји. Република Српска је створена на најцивилизацијским и најплеменитијим осјећањима оних који су дали животе и наша је обавеза да наставимо даље гдје су они стали у изградњи просперитета, економске и политичке стабилности Републике Српске“, рекао је Каран.

Он је изјавио новинарима након додјеле одликовања да се младе генерације морају стално подсјећати на слободарске традиције српског народа јер су српски борци дали живот за слободу покољења, простора и српског народа.

„На овај начин не смијемо да их заборавимо, желимо само да подсјећамо да су они уткани у темеље Републике Српске и да су они гаранција њене садашњости и будућности, али и да подсјетимо све институције Републике Српске које дају свој пуни допринос за стварање финансијског окружења за породице погинулих бораца“, додао је Каран.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске на бази уставних овлаштења посљедњих неколико година постхумно одликовао око 1.400 погинулих бораца Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је новинарима да град Бањалука и Република Српска овим чином подсјећају на оне који су најзаслужнији за стварање Републике Српске.

Радојичић је рекао да град Бањалука интензивно ради на изградњи спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, наводећи да се идуће седмице очекује завршетак спомен-обиљежја у бањалучком насељу Драгочај.

„При крају је завршетак спомен-обиљежја у бањалучком насељу Лауш, ради се ново спомен-обиљежје у Залужанима, предстоји реконструкција спомен-обиљежја у Стричићима и изградња новог спомен-обиљежја на Старчевици“, истакао је Радојичић.

Он је навео да ће након тога у сарадњи са Борачком организацијом бити изграђена спомен-обиљежја на локацијама гдје то буде потребно.

„Наш циљ је и жеља да ускоро буде ријешено и централно спомен-обиљежје у граду Бањалука“, додао је Радојичић.

Архива