У БиХ на сцени процес фингирања услова за стварање новог политичког уређења

10.09.2017 Актуелно

Он је рекао новинарима у Бијељини да се ствара привид како је БиХ већински бошњачка земља у којој је, у односу на ранији попис 1991. године, седам одсто више становништва, упркос великој причи и галами о етничком чишћењу и страдању Бошњака којег је, наводно, било у прошлом рату.

„Са становишта интереса СНСД-а, БиХ је искључиво могућа као изворно дејтонска територија, састављена од два ентитета и три конститутивна народа и тај баланс мора да буде очуван“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, за СНСД су апсолутно неприхватљиве било какве креације које су урађене у оквиру високих представника или било којих институција на нивоу БиХ, па и оних који су везани за понашање Савеза за промјене у заједничким институцијама.

„СНСД сматра да је то издајничка политика и издајничко понашање Савеза за промјене на нивоу БиХ“, рекао је Додик и додао да су ти ставови неприхватљиви и да морају бити доведени у питање и промијењени.

Он каже да БиХ као изворно дејтонска може да опстане, али су креације међународне заједнице од ње начиниле немогућу земљу и било би паметно да све буде враћено на ниво изворног Дејтона, што је програмски циљ СНСД-а.

Додик је након Савјетовања СНСД-а у Бијељини рекао да је ова странка опредијељена да побиједи на изборима наредне године за српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске.

„Очекујемо да у парламенту Републике Српске обезбиједимо апсолутну већину избором 50 одсто кандидата СНСД-а, а у Представнички дом парламента БиХ да заједно са коалиционим партнерима обезбиједимо 10 посланика који ће несумњиво бити у функцији Републике Српске и одлука у корист Српске“, рекао је Додик.

По окончању дводневног Савјетовања СНСД-а, које је одржано у Етно селу „Станишићи“, Додик је најавио да СНСД жели и вјерује да ће успјети да обезбиједи и једног посланика у Представничком дому парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и да чланови СНСД-а буду већина међу српским посланицима у Дому народа ФБиХ.

Додик каже да се, поред припрема за опште изборе 2018. године, на Савјетовању СНСД-а разговарало и односима са институцијама на нивоу БиХ и осталим отвореним питањима.

Међу закључцима са Савјетовања СНСД-а, које је Додик представио новинарима, је и подршка декларацији коју треба да сачине Република Српска и Србија, као и потреба за подршку Србима у ФБиХ, за које је оцијењено да је њихов положај више угрожен него што је био раније, што су теме које ће СНСД наставити системски да рјешава и уређује.

Архива