Требиње: Из Фонда солидарности прикупљено око 500.000 КМ

26.09.2017 Актуелно

 

На састанку је речено и да се до краја године очекује још уплата које ће знатно помоћи у финансирању приоритетних категорија друштва.

Састанку се одазвало стотињак привредника који су уплатили средства у Фонд солидарности, а градоначелник Требиња Лука Петровић их је упознао о досадашњем приливу средстава, гдје су усмјерена, какви су ефекти од прикупљеног новца и какви су планови, напомињући да се новац троши по приспијећу за реализацију усвојених програма.

Петровић је истакао да је присутнима предочено 16 програма који ће бити финансирани из Фонда, а са којима су се сагласили привредници, подсјећајући да, између осталог, обухватају социјалне категорије, мајке породиље, новорођенчад, стипендисте, незапослене борце, приправнике за високообразоване са Завода за запошљавање, пољопривреднике, дјецу-основце са села, младе брачне парове, самозапошљавање, образовање, здравство.

Новац из буџета града који је био намијењен за ова давања усмјерићемо у инвестиције, чиме смо постигли циљ да цијела оператива града има посла. Већ ове године се показало да имамо недостатак грађевинских радника, недостатак угоститељских радника, а у наредном периоду задатак ће бити да правимо преквалификације и доквалификациј – истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, прво ће бити реализовани програми који помажу члановима породица, а напосљетку и инвестиције, и то првенствено у руралном дијелу града.

Фонд солидарности замишљен је искључиво на солидарној основи, а уплате на рачун Фонда сматрају се чланарином и солидарношћу са програмима који се раде, те би на тај начин требало да функционише и убудуће.

Петровић је нагласио да град Требиње одбацује све негативне тврдње о злоупотребама тог новца, додајући да би добро било да је то неко и раније организовао.

Све се искључиво заснива на добровољној бази, а предвиђена је уплата 0,5 процената укупног годишњег прихода субјекта. Ако не уплати ми га не можемо казнити, али ћемо имати неке аршине и људске односе према тим субјектима – рекао је Петровић.

Предсједник Управног одбора Фонда Мирко Ћурић каже да су имали моралну обавезу да позову привреднике који уплатама учествују у финансирању свих слојева друштва којима је потребна помоћ, да им захвале и да их упознају о плановима.

Ћурић је истакао да су вечерас позвали њих 105, а да у граду Требињу има око 200 привредника, изражавајући наду да ће се и они који до сада нису уплатили средства придружити својим колегама.

Архива