Прво прочитати став министарства правде, а не обмањивати јавност

19.09.2017 Актуелно

 

„Сматрамо срамотним да правосуђе БиХ таквим лицима изриче минималне казне, које им омогућавају да казну затвора замијене новчаном казном“, нагласио је Кошарац.

На питање Срне да прокоментарише изјаву шефа Клуба СДС у Представничком дому Александре Пандуревић да се „СНСД тобоже бори за измјене Кривичног закона БиХ“, а не присуствује сједницама Уставноправне комисије, као и оптужбе да је министар правде Српске Антон Касиповић у допису навео да се приједлогом измјена дискриминишу лица која се боре на страни ИСИЛ-а, Кошарац је рекао да би Пандуревићева требало прво да се договори са министром безбједности у Савјету министара Драганом Мектићем има ли у БиХ те терористичке опасности или нема.

„Он тврди да нема, она тврди да има. Не би било лоше да ускладе те изјаве да бисмо знали треба ли да страхујемо од нових терористичких напада или не“, поручио је Кошарац Пандуревићевој.

Он је нагласио и да би Пандуревићева требало више пута да прочита став Министарства правде Републике Српске, а не да обмањује јавност да се неко противи нечему.

„Министарство правде Републике Српске изразило је сасвим јасно противљење било каквој могућности замјене казне затвора новчаном казном и сугерисало да је такво рјешење требало предложити измјенама Кривичног закона БиХ, будући да у Републици Српској не постоји могућност да осуђеник плати своју слободу“, појаснио је Кошарац.

Он сматра да би Пандуревићева требало и да види са својим коалиционим партнерима из СДА хоће ли они гласати за предложене измјене Кривичног закона БиХ, те да једва чека да види како ће она реаговати, ако они одбију да гласају за ове измјене.

„Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач Пандуревићева представља неку врсту лажног и закашњелог популизма који нема упориште у политици коју је СДС, заједно са својим шефом Бакиром Изетбеговићем и СДА, водио у протекле три године у заједничким институцијама у Сарајеву“, закључио је Кошарац.

Архива