Oбиљежено десет година од смрти Милана Јелића

30.09.2017 Актуелно

 

Цвијеће на Јелићев гроб положили су чланови породице, предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, те делегација Парламентарне скупштине БиХ, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, представници БОРС-а и Фудбалског савеза Републике Српске, руководство општине Модрича, делегације привредних предузећа, институција, невладиних организација, као и радници Рафинерије уља.

Додик је рекао новинарима да је Јелић био одан припадник српског народа и предсједник Републике који је у рад институције предсједника за кратко вријеме унио доста новина.

„Милан Јелић је, прије свега, био и остао добар човјек. Човјек који је имао стрпљења и снаге за све туђе проблеме, који је одисао својом одлучношћу, човјек који је уносио цијелог себе у све што је радио и, вјероватно је због тога рано и отишао“, навео је Додик.

Он је оцијенио да је мало оних који током живота успију да око себе окупе значајан број људи, као и да је мало таквих којима успије да људи према њему гаје љубав и након што умре, о чему свједоче помени који су му служени годинама послије његове смрти.

„Милан је дио и одраз политике коју смо водили и зато је био и остао човјек који окупља људе“, рекао је Додик, те додао да Јелић припада групи срећних људи који, према Његошу, „довијека живе“ и имали су се „рашта и родити“.

Јелићев син Петар рекао је да породица поносна на Милана и све што је урадио.

„Сваке године, па и данас, срце ми је пуно због великог броја људи који су дошли оцу на помен“, рекао је Петар, те је нагласио да су грађани и званичници на овај начин потврдили да су Милану прави пријатељи.

Грађани Модриче су поручили да ће Милан остати у сјећању као успјешан привредник, спортски радник, хуманиста и један од најуспјешнијих лидера који су обиљежили овај град и Републику Српску.

Милан Јелић био је предсједник Републике Српске од новембра 2006. године до смрти 2007. године. Био је и министар привреде, енергетике и развоја Републике Српске, а обављао је и најодговорније послове и функције у привреди Модриче.

За свој рад награђен је престижним признањима, међу којима је и титула менаџера деценије у БиХ 2003. године, а добитник је Ордена за стваралаштво на Бриселској изложби иновација 2005. и Ордена Светог Саве.

Обиљежавање годишњице смрти Јелића биће настављено и 2. и 3. октобра Меморијалним фудбалским турниром који ће бити одржан на стадиону на коме је приминуо у 51. години. Након његове смрти стадион носи име „Доктор Милан Јелић“.

Архива