Kроз нелегалне институције покушава ce написати историја

22.09.2017 Актуелно

 

Додик је изразио увјерење да ће се народ једног дана о томе изјаснити.

„Ја сам иницирао тај референдум зато што је неподношљиво понашање Суда и Тужилаштва БиХ према Србима и српској компоненти у процесуирању за вријеме рата, у којима се види да су Срби процесуирани и осуђени на 1.500 година, а Бошњаци само на 30 година“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да је интервенција међународног фактора показала да се Суд и Тужилаштво БиХ боје тога што су направили незаконито и неуставно и да се боје изјашњавања народа.

Додик је нагласио да се опозиција из Републике Српске на нивоу БиХ бави питањима урушавања Српске.

Предсједник Српске је подсјетио да је за сваку врсту референдума потребно да се окупе све политичке снаге, али да већ дуже вријеме нема консензуса опозиције.

„Оног тренутка када опозиција каже – ми смо за овај референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, нека се изађе на њега, ми га нећемо повући. Али, они то неће урадити, јер су кукавице које мисле да само на бази појавног треба да се баве политиком“, рекао је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Он истиче да опозиција све опструише.

„Они нису ни гласали за ову одлуку, а онда су инсистирали да се објави, ево ми је објавимо, а они сада нападају што смо објавили. Сада када је будемо скидали, они ће галамити што скидамо, ко ће њима знати шта требају. Али, ми се не бавимо политиком да се њима додворимо“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак да одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ не треба само суспендовати или одгодити, већ је треба анулирати, Додик је поновио да је то непримјерено мијешање у унутрашње ствари и да она очигледно говори различите ставове од оних које износи њен предсједник.

„Референдум није тема у Српској. Референдум ће, можда, бити тема у будућности, ми то не радимо да би се то допало њима“, додао је Додик.

Додик је навео да ће, према информацијама које има, Кормакова до краја године отићи из БиХ, те да ће доћи људи који прате политику свог предсједника, који је недавно рекао да народи могу да одлучују о својим интересима самостално и да се нема потребе мијешати.

„Она /Кормакова/ не мора да се брине о мојим санкцијама, она је већ урадила шта је требало да уради“, рекао је Додик.

Пред данашњи састанак у Источном Сарајеву са свјетским прваком у џудоу Немањом Мајдовим, Додик је рекао да Мајдов има његову подршку у свему што ради, да је изразио жељу да се учлани у СНСД и да ће од сада бити и политички пријатељи.

Говорећи о предстојећим изборима у општини Трново, Додик је поручио да је СНСД-ов кандидат за начелника те општине Драгомир Гаговић најбоља понуда коју Трново има.

„Гаговићев противкандидат је био у прошлом мандату начелник, да је нешто урадио у Трнову, не би изгубио изборе. Само са кандидатом СНСД-а можемо направити велике помаке тамо. Трново треба да оживи у сваком погледу“, рекао је Додик.

Архива