Додик и Вулин: Намјенска индустрија је развојна шанса Српске

19.09.2017 Актуелно

 

Додик је, након састанка са делегацијом коју је предводио министар одбране Србије Александар Вулин, најавио да ће о овој сарадњи бити постигнути детаљни договори, будући да су неки потенцијали Српске у тој области веома кореспондентни са оним у Србији.

„Задовољан сам чињеницом да су ова два дана квалитетно вођени разговори о тој теми, а делегација Србије је посјетила предузећа `Орао` из Бијељине, Фабрику мотора специјалне намјене на Палама и бањалучки `Космос`“, рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у поменутим предузећима.

Додик је захвалио Вулину због његовог личног залагања за активирање овог посла, те нагласио да Србија има значајне привредне успјехе у области намјенске индустрије.

Он је подсјетио да је Србија активирала и реактивирала значајне погоне у том смислу, те да је извозно оријентисана и веома заступљена на међународном тржишту.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је упознат о потенцијалима намјенске индустрије у Српској, те да је предсједник Српске информисан о оном што је до сада договорено.

Он је истакао да су потенцијали Српске у намјенској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране.

„Можемо заједно радити и обезбиједити одговарајућа улагања, као и чување радних мјеста и развој ових фабрика. Министарство одбране ће наставити да сарађује са властима и намјенском индустријом Српске и обезбиједити да се наше потребе договарају и усаглашавају, као и да можемо да уложимо и договоримо се у вези с власништвом и гарантујемо опстанак и напредак ових предузећа“, рекао је Вулин.

Он је навео да је то важно и због политичких разлога, односно да односе Српске и Србије, који су на највишем нивоу, може пратити и економска сарадња.

„Овако показујемо колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана. Будућност намјенске индустрије Српске је након ових разговора извјесна и далеко боља“, поручио је Вулин.

Састанку, који је одржан у Палати Републике, присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и представници Конзулата Србије у Бањалуци.

Александар Вулин је током данашње посјете Бањалуци разговарао са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем, те са руководством предузећа „Космос“.

Разговорима су присуствовали и директори предузећа из области намјенске индустрије о моделима успостављања јаче сарадње Српске и Србије у овој области.

Архива