Додик – Гуденус: Српска и Аустрија дијеле исте безбједносне изазове

26.09.2017 Актуелно

Додик је, након састанка са Гуденусом, рекао за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ да БиХ не чини довољно да смањи опасност од радикалних елемената, прије свега повратника са страних ратишта, што отвара нове безбједносне проблеме за регион.

„Мислим да је веома важно да будемо заједно у тој антитерористичкој коалицији, не само по питању безбједносних снага, него да и као политички одговорни људи, то постављамо на дневни ред и разговарамо о томе“, навео је Додик.

Предсједник Српске истакао је да Република Српска и Аустрија имају добру привредну сарадњу, нагласивши да је Аустрија велики трговински партнер и да је због тога потребно задржати добре односе.

Он је додао да у Аустрији постоји велико разумијевање за положај српске заједнице.

„Српска заједница, али и сви остали, треба да знају да овдје имамо пријатеље и да смо овдје добродошли, не данас само, него у континуитету“, рекао је Додик.

Он је навео да је Слободарска партија Аустрије имала до сада разумијевања за Републику Српску, као и њена посланичка група у Европском парламенту, када су на дневном реду била питања о БиХ.

Гуденус је истакао да Европи пријети опасност која се назива исламизација и да на том пољу, и Република Српска, и Аустрија, могу да уче једна од друге.

„Предсједник Додик је човјек који има знање о томе и драго нам је што смо разговарали о тој теми. С друге стране, много Аустријанаца српског поријекла живи овдје, те убудуће желимо да сарађујемо са њима. Додик нам увијек радо помаже и увијек је радо виђен гост“, нагласио је Гуденус за РТРС.

Гуденус и Додик сагласили су се да је управо Слободарска партија Аустрије низ година поуздан партнер Аустријанаца са српским корјенима, којих има више од 300.000 и који су се савршено интегрисали у аустријско друштво.

Предсједник Републике Српске позвао је Аустријанце српског поријекла да на предстојећим изборима у овој земљи, 15. октобра, подрже политику и кандидате Слободарске партије јер, како каже, управо та политика омогућава реалан однос према стварним вриједностима.

Архива