Цвијановићева и Мировић потписали протокол о сарадњи

22.09.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да ће институционална веза Српске и Војводине бити много већа него до сада. 

Она је додала да ће се заједно делегирати и на неки начин вршити притисак да буду реализовани значајни инфраструктурни пројекти, јер је жеља и Српске и Војводине, односно Србије да се на тај начин што више повезују. 

„Знам какво је опредјељење са ове стране Дрине и да ће наша настојања бити усмјерена да овај протокол буде само основа за реализацију многих конкретних пројекта“, рекла је Цвијановићева, обраћајући се новинарина након потписивања Протокола. 

Она је навела да већ има много пројеката који су у фазама реализације. 

„Ипак, сарадњу Војводине и Српске треба поставити стратешки, односно да кажемо шта су то области и мјеста гдје је потребно да се више повежемо, како привредно, тако и институционално“, истакла је Цвијановићева. 

Она је објаснила да ће институционалне везе Војводине и Српске послије потписивања Протокола бити јаче, али да постоје услови за још бољу сарадњу. 

„Овдје у Војводини живи велики број људи који су поријеклом са простора Српске. То нам даје још једну додатну мотивацију да се везе Српске и Војводине ојачају“, истакла је Цвијановићева. 

Она је нагласила да ће оно што је предвиђено Протоколом бити реализовано. 

„Како бисмо ствари ставили на практичан терен ми ћемо инсистирати на повезивању Војводине и Српске модерном саобраћајницом. То ћемо заједнички делегирати и настојати да тиме правимо притисак да то дође међу приоритетне инфраструктурне саобраћајне пројекте“, рекла је Цвијановићева. 

Она је додала да ово представља повезивање Српске са Србијом, али да она у овом случају циљано говори о Војводини с обзиром на њене потенцијале и људске ресурсе. 

„Људи поријеклом из Српске саставни су дио живота Војводине, али ће истовремено и они и њихови насљедници и потомци увек имати везу са Српском“, рекла је Цвијановићева. 

Она је навела да Протокол даје и велику шансу ресорним министарствима. 

„Видим шансу да многа наша министарства заједно учествују у Војводини у одрађивању великог дијела посла на одређеним пројектима, било да је ријеч о европским или неким другим пројектима. Оно што ме посебно радује је упућеност нас са обје стране Дрине једних на друге“, рекла је Цвијановићева. 

Она каже да је посебно радује учешће ученика и студената Српске и Војводине у заједничким програмима. 

„То ће још више приближити једне другима. Познато је да смо ми од раније инсистирали да сваки ученик и студент треба упознати сваки кутак Српске, али и сваки кутак Србије“, рекла је Цвијановићева. 

Она је изразила задовољство што је и овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“ протекла на најбољи могући начин. 

„Било је сасвим природно да та манифестација буде отворена у Београду, а затворена у Новом Саду. Сасвим је логично и природно било да смо током њеног трајања потенцијале Српске представили у многим градовима и општинама Србије, што ће убудуће бити концет `Дана Српске`“, нагласила је Цвијановићева. 

Она је изразила жељу да у Српској буде организована манифестација дани Србије. 

„Сигурна сам да ћемо посебно овде у Војводини добити подршку и подстицај да ускоро у Републици Српској буде организована манифестација дани Србије. Имамо много тога да урадимо заједно, много тога да кажемо једни другима, а наш посао је олакшан и без препрека, јер се добро разумијемо и везани смо емотивно, родбински и пријатељски“, рекла је Цвијановићева. 

Она је изразила увјерење да ће сарадња Војводине и Српске обиловати реализацијом конкретних пројеката на задовољство грађана Српске и сјеверне српске покрајине. 

Мировић је нагласио да ће овај протокол бити само основа за многе конкретне ствари које ће бити реализоване у будућем периоду. 

Потписивању протокола у име Владе Републике Српске присуствовала је и потпредсједник Владе Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар науке и технологије Јасмин Комић.

Архива