3ападни центри желе нереде y Српскoj jep неће y НАТО

15.09.2017 Актуелно

 

„Ми смо на прагу доношења озбиљне одлуке о војној неутралности и вјерујем да је неко индуковао опозицију да то спријечи тако што би направио неред. Онда би рекли – „Како неко ко има такве проблеме може да одлучује о војној неутралности?“ „, рекао је Додик.

Он је за „Спутњик“ навео да је друга важна тема декларација коју треба Српска да донесе са Србијом о статусу Срба у региону и њиховим правима.

„Дакле, очигледно је да је неко ко је примијетио нестрпљење те опозиције, рекао „Е, сад је тренутак“. Е, ја им кажем да није тренутак“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће Српска преписати одлуку Србије о војној неутралности.

„Биће идентично. Увојићемо такву одлуку и на тај начин потпуно дијелити политичке ставове о војним интеграцијама са Србијом“, рекао је Додик.

На питање да ли очекује да ће НАТО наставити са преузмањем војне имовине Републике Српске, с циљем да увуче БиХ у Алијансу, Додик је рекао да су они схватили да постоји отпор Срба у Републици Српској према НАТО интеграцији.

Додик је рекао да Српска неће у НАТО, јер је НАТО бомбардовао Србе и њихову дјецу осиромашеним уранијумом, због чега је драматично повећа број малигних обољења код младих, што је неопростиво.

Као други разлог зашто Српска не жели у НАТО, Додик је подсјетио да је Србија неутрална и да Српска не жели да се нађе у ситуацији као када је Аустроугарска мобилисала Србе са простора Хрватске и БиХ и упутила да ратују против Србије.

„Е, то нећете доживјети! Нико нас не може натјерати на тако нешто и зато ћемо остати са Србијом. А трећи разлог зашто нећемо у НАТО је што не можете очекивати да Турска, која се несумњиво навијачки односи према Бошњацима у БиХ, буде промотер НАТО интеграције БиХ“, рекао је Додик.

Подсјетивши да су из НАТО рекли да је чланство добровољна одлука, Додик је навео да је добровољна одлука Српске војна неутралност.

„Они поштују одлуку државе, а онда својим пипцима чине све да приморају привреду и одведу неку земљу у НАТО интеграцију. Тако је ово смишљено око војне имовине“, рекао је Додик.

Што се тиче Декларације о опстанку Срба, Додик је рекао да ће то свакако доћи на ред до новембра.

„Није уопште упитно да ће бити на разматрању Скупштине, а опозиција нека објашњава народу зашто нису дио тога“, рекао је Додик.

Појашњавајући изјаву о спремању „македонског сценарија“ за Републику Српску, Додик је подсјетио на нереде у парламенту, наводећи да је сценарио да се дестабилизује Српска и да се наметне потреба да се договара о неким посебним условима за саме изборе.

„Република Српска, и то сви знају, није жељена од многих фактора, па и неких јаких у свијету. Дио западне међународне заједнице никада није одустао да јој одузму снагу и идентитет, карактер и статус“, рекао је Додик.

Говорећи о односу САД према БиХ, Додик је изразио увјерење да је са доласком Доналда Трампа на мјесто америчког предсједника промијењен тај однос и да постоји Трампово залагање да се њихова администрација неће мијешати у унутрашње ствари других земаља.

„Ми вјерујемо да је то истина. Наравно, разумијемо да постоји стари дио администрације који тамо још покушава да задржи свој начин дјеловања на овим просторима. Кад ту додате Сороша и невладин сектор који је та иста администрација правила широм свијета, онда видите колико је био озбиљан приступ урушавању Српске“, навео је Додик.

Он је истакао да сада постоји једна друга, нова димензија, гдје је пројектована опозиција из Републике Српске да уђе у власт на нивоу БиХ.

„И са позиције тих инструмената, уз тапшање странаца, они дођу у Републику Српску и отварају проблеме тамо гдје не постоје. Српска је најстабилнији дио у БиХ и она једина може стабилно да функционише. Самостално не могу ни Федерација БиХ ни БиХ да функционишу, само може Република Српска. Е сада треба довести и то у питање“, рекао је Додик.

Што се тиче покушаја опозиције да блокира Народну скупштину Републике Српске, Додик је рекао да нема ни промил страха од моћи опозиције.

„Проблем би био можда да НАТО бомбардује Републику Српску, а они, они немају никакве снаге, они су карикатуре“, сматра Додик.

Архива