Европа пропустила низ прилика да спријечи радикализам

24.08.2017 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише изјаву Курца да се „у Сарајеву или Приштини женама плаћа да потпуно забрађене излазе на улицу, како би промијениле слику у граду“, као и став аустријског МИП-а да забрињава повећана појава потпуног покривања жена у БиХ и земљама Балкана, јер то није израз религиозности већ симбол паралелних друштава, Додик је рекао да у БиХ сви знају да се муслиманкама плаћа да носе мараме.

„Сви знају да се то плаћа. У Сарајеву се тачно зна колико кошта када носите један дан мараму, три дана, када носите суботом, недјељом или неким важним празником. Има жена које то професионално раде, прате их њихови службеници, и које за то примају 300 КМ“, истакао је Додик.

Он је рекао да вјерује да је та тврдња министра Курца утемељена на спознајама озбиљних служби које воде о томе рачуна, јер један значајан политичар у Европи сигурно не би тако нешто изјавио на бази спина или лажне приче.

Предсједник Српске је навео да он нема потребе да се сагласи са Министарством иностраних послова Аустрије, нити са аустријским шефом дипломатије, јер су они требали да се сложе или потврде оно о чему су из Српске одраније говорили.

„Ми смо указивали на то и раније. Из тог разлога, неки су у Европи говорили о нама као о лошим момцима, а сада, када је све то покуцало на врата Европе, онда имамо такве оцјене“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Европа примијетити процесе само онда када њих буду дирали, а сада је очигледно да их дирају, с обзиром на то да је нарастајући тероризам мотивисан радикалним исламом постао ноћна мора Европе.

„Нажалост, Европа је пропустила у прошлости низ прилика да спријечи могућност такве радикализације и сада имају проблем“, констатовао је Додик.

Он је подсјетио на вријеме када су муџахедини одсијецали српске главе у Возући, што се покушавало прикати као да Срби сијеку главе муслиманима.

„Сада се зна да је то била глава српског војника, али никада нисмо добили реакцију из Европе, док нису почели да сијеку главе њиховим новинарима по арапском свијету“, истакао је предсједник Републике, упозоривши да су радикализација и тероризам озбиљни проблеми.

Он је рекао да можда сада оваква изјава Курца дјелује као закашњела сатисфакција за српски народ, али у сваком случају ово је још једна потврда да су тврдње из Српске биле истините и да се чињенице не могу сакрити.

Додик је навео да нема готово ниједног терористичког акта у Европи и свијету у којем нема неке повезнице са особама или структурама из БиХ, што представља озбиљан проблем за људе који живе овдје.

Он је подсјетио да су се прије неколико година и неки представници српског народа исмијавали када је помињао податке, које је добио од важних структура, о плану да се у БиХ насели 150.000 Арапа или више, а сада када све вишу пишу медији о арапским насељима око Сарајева, срамно ћуте и врше функцију поданика у Сарајеву.

„Људи у Српској морају да знају да се морамо вратити политици очувања стабилне и чврсте Републике Српске. Та политика може бити политика партнерства у БиХ, а никако подаништва у коју је Савез за промјене увукао Србе у БиХ“, поручио је предсједник Републике Српске у изјави Срни.

Архива