Усташким злочином нaд Србимa етнички очишћен бихаћки простор

07.08.2017 Актуелно

 

„Овдје су у Другом свјетском рату, осим Срба из Бихаћа, који су овдје били већина, убијани и Срби са простора данашње Хрватске и Плитвичких језера“, подсјетио је Додик у обраћању присутнима у Спомен-подручју Гаравице код Бихаћа, гдје је обиљежено 76 година од страдања више од 12.000 људи тог краја, готово искључиво Срба, које су у љето 1941. године побиле усташе.

Он је рекао да је тај пројекат докрајчен у „Олуји“, када је прије тога укинута конститутивност Срба у Хрватској, а касније бомбардоване колоне избјеглица из српских крајина.

Предсједник Српске је нагласио да је гаравичким злочином настављен континуитет усташке идеологије – једну трећину Срба покрстити, једну побити а једну раселити.

Додик је најавио да ће страдање Срба у Гаравицама од наредне године обиљежавати Влада Српске и да ће то подручје бити проглашено мјестом од републичког значаја.

„Намјера је да се овај простор, који је оскрнављен, уреди и да то буде државна манифестација на којој ће се окупити већи број људи. Изградићемо овдје спомен-цркву са спомен-плочом која ће свједочити о овом страшном страдању. Ово мјесто нас мора окупљати“, поручио је Додик.

Он је рекао да је најпотресније из свједочења жртава што су у Бихаћу и Гаравицама људи убијани пред очима дјеце, као и да су неки од убица и злочинаца након Другог свјетског рата инкорпорирани у сарајевску комунистичку власт.

Додик је навео и да је некадашњи комунистички систем успоставио систем заборава злочина над Србима, рекавши да су то жртве фашизма, иако су усташе – Хрвати и муслимани и у Бихаћу побили Србе, Јевреје и један број Рома.

„Били су награђивани за своје злочине и нису кажњени. Никада не смијемо заборавити ове догађаје, као и Љубомира и Славка Кватерника, Макса Лубурића и друге идеологе који су убијали на овим просторима, а прошли некажњено“, рекао је Додик и подсјетио да је југословенски пројекат био подвала Србима.

Он је навео да су се убијања Срба и Јевреја у Бихаћу дешавала док су се догађали погроми Срба у Јадовну, на острву Паг, а након тога и у Јасеновцу, Шушњару, Старој Градишци и Пребиловцима, гдје је убијено и бачено у јаме више од 6.000 Срба.

„Све то је био пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/ који није престао на овим просторима. С друге стране, нас су покушали да окарактеришу у УН као геноцидан народ, али захваљујући Русији то се није десило. Ја не вјерујем да може да се опрости то што су нам урадили, али не позивам на освету и реванш, јер то личи на њих“, рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Он је поручио да ће наставити да долази у Гаравице и на сва мјеста гдје су Срби страдали.

„Ми се морамо ослонити на наше двије државе – Републику Српску и Србију. Српска је једина брана да нам се у будућности не десе нове Гаравице и Јасеновац, због чега је морамо јачати до небеса, да буде јака и стабилна. А са Хрватима треба да сравнимо рачуне и дођемо до истине о томе што је чињено, како бисмо на овим просторима градили живот заједно. Исто се односи и на муслимане“, рекао је Додик.

Он је додао да би они који, попут хрватског премијера Андреја Пленковића славе некакве „побједе“ /“Олују“/ и помињу ослобађање Бихаћа и Сребреницу, требало да знају да су „Срби доживјели 1.000 Сребреница“.

„Он је вјероватно мислио на 1941. годину када је овдје побијено 12.000 до 15.000 Срба и када се по њиховим критеријумима “ослободи“ Бихаћ. “Олуја“ је била завршни чин етничког чишћења 250.000 Срба и што се нас тиче, злочин над Србима“, рекао је Додик.

Архива