Уcташки oсмишљени пројекaт ликвидације Срба

06.08.2017 Актуелно

 

Додик је навео да је страдање Срба, које је било скривано у социјалистичкој Југославији, драматичних размјера, те да је данас помен за 12.000 убијених Срба из околине Бихаћа, што говори да је тај пројекат заживио у првим мјесецима усташке владивне.

„Као што Паг и Јадовно, гдје је од маја до јуна мјесеца убијено 40.000 људи од чега 38.000 Срба, говори о томе да је то био осмишљени пројекат ликвидације, ту треба додати и ово код Бихаћа, Шушњар, Јасеновац, ту треба додати Глину, Пребиловце и многа друга мјеста гдје су Срби страдали под усташком камом“, навео је Додик који ће присуствовати помену жртвама усташког терора у Гаравицама код Бихаћа.

Додик је указао и да је страдање Срба у „Олуји“ био завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске, што је дио идеологије и званичне политике још Независне Државе Хрватске која је у вријеме Другог свјетског рата веома транспарентно уништавала, прекрштавала, убијала и исељавала Србе.

Према његовим ријечима, „Олуја“ је резултат политике режима Фрање Туђмана који није дозволио било какву могућност да се Срби осјећају сигурним на простору Хрватске коју је он покушао да направи независном државом.

„Та независна држава Фрање Туђмана асоцирала је многе Србе на независну усташку државу, тако да је то био резултат управо страха који је владао код српског народа, траума које је доживио у Другом свјетском рату – Пага и Јадовна, Јасеновца, Глине и многих других мјеста гдје су систематски уништавани, тако да је српски народ, сматрајући да је једини начин да осигура своју слободу јесте да створи своју аутономију и своју државу“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да је Хрватска од 1995. године под влашћу Фрање Туђмана, етнички очишћена, без права Срба на имовину, без права да се врате, без обзира што је постала чланица ЕУ.

„Чак ни у процесу придруживања, што је уобичајена ствар, није се вршио притисак на хрватску власти да људима врате право да могу да располажу својом имовином. Напросто, они су то све спријечили и перспектива останка Срба на простору Хрватске је веома суморна управо због политика које се и данас воде“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, када се у Јасеновуцу има усташки натпис „за дом спремни“, који актуелна власт не може да склони, онда то најбоље говори о томе да се та власт солидарише са таквим стварима а не да води рачуна о томе да је под тим ускликом страдало стотине хиљада Срба, што протјераних, што убијених.

Додик је истакао да ће бити веома тешко изградити повјерење на бази потпуно различитих погледа, док они покушавају да изгон 250.000 људа обиљеже као своју велику историјску побједу.

„Наравно да стаје дах и да људи не могу да вјерују да се таква монструозна активност исељавања и убијања људи може обиљежавати на тај начин. Наравно нико не може да спријечи Хрватску да обиљежава важне датуме, али да истакнете управо само тај, онда говори да нисте ни имали важне датуме у историји као такви“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да нема намјеру да умањује право Хрвата на обиљежавање, али да је јадно да је данас у Хрватској најважнији датум и догађај побједа Хрвата „Олуја“, што говори о недостатку цивилизацијских понашања и норми.

Архива